fbpx
Pääkirjoitukset

Kunnissa kipuilua aluevaalien aattoaikana – Avointa listavaalia ei voi sentään syyttää demokratialle pyllistämisestä

Mitä kuuluu ja kuka käskee? Kanta-Hämeessä valmistaudutaan täyttä päätä hyvinvointialueen tammikuisiin aluevaaleihin.
Aluevaltuusto edustaa edustuksellista demokratiaa, jossa valta on vaaleissa valittavilla valtuutetuilla. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL
Aluevaltuusto edustaa edustuksellista demokratiaa, jossa valta on vaaleissa valittavilla valtuutetuilla. Kuva: Lassi Puhtimäki / FL

Valittava 59 jäsenen aluevaltuusto käyttää Kanta-Hämeen hyvinvointialueella ylintä päätösvaltaa sosiaali- ja terveyspalveluiden sekä pelastustoimen järjestämisessä. Aluevaltuusto päättää tärkeästä hyvinvointialueen palveluverkosta.

Polemiikkia on ollut pienten kuntien mahdollisuudesta saada edustaja aluevaltuustoon. Itse asiassa valittavat aluevaltuutetut eivät saa ajaa vain kotikuntansa vaan koko hyvinvointialueen etua.

Aluevaalit eroavat sairaanhoitopiirin tai maakuntavaltuuston paikkajaosta, sillä sen kokoonpanossa ei ole kuntakohtaisia kiintiöitä.

Pienemmissä kunnissa seutukohtainen vaalipiirijako olisi otettu ilolla vastaan, mutta koko valtakunnassa maakunnalliset aluevaalit toimitetaan normaalina listavaalina.

Asetelma on pikkukuntien ehdokkaille epäedullinen, koska ääniä on puolueen listalla pärjätäkseen saatava laajalta joukolta.

Koska koko hyvinvointialue on samaa vaalipiiriä, edellyttää läpimeno aluevaltuustoon hyvää menestymistä myös maakunnallisesti oman puolueen listan sisällä.

Pienempien kuntien kaipaama yhteistyö kaatuu Kanta-Hämeessä omaan mahdottomuuteensa. Äänestäjien ohjaileminen taktikointiin ei hevin onnistuisi eikä sopisi vaalipiirin puoluejärjestöille.

Edustuksellisessa demokratiassa puolueet ovat vetovastuussa, ja vaalipiirin puolueet haluavat saada mahdollisimman monta edustajaansa läpi aluevaltuustoon eivätkä ajaa äänten keskittämistä kunnissa muutamalle harvalle ehdokkaalle. Lyhyt ehdokaslista ei houkuttaisi äänestäjiä.

Käytännössä maakunnan sote-valta on keskittymässä väkivahvaan Hämeenlinnaan. Hämeenlinna ei saane määräenemmistöä, mutta reilut puolet aluevaltuutetuista tullee Hämeenlinnan seudulta, ellei yllätyksiä tapahdu.

Kuntapoliitikkojen pelko on ymmärrettävä, muttei avointa listavaalia voi sentään syyttää demokratialle pyllistämisestä.

Riihimäen ja Forssan seutukunnilla on toki mahdollisuutensa, sillä yhtään ääntä ei ole annettu eikä laskettu. Jos aluevaalien äänestysinto jää epäillyn vaisuksi, seutukunnallinen aktiivisuus voi hyvinkin muuttaa asetelmia.

Menot