fbpx
Pääkirjoitukset

Kuntalaisten olisi hyvä tietää johtajan lähdöstä

Hattulan kunnanjohtaja Katariina Koivisto erosi, mutta ei halua tarkentaa syitä. Kantahämäläisten kunnanjohtajien paikoilla on ollut viime vuosina kova vaihtuvuus.
Katariina Koivisto kuvattiin vasta aloittaneena Hattulan kunnanjohtajana vuoden 2017 lokakuussa. Työ jäi muutaman vuoden mittaiseksi. Kuva: Riku Hasari
Katariina Koivisto kuvattiin vasta aloittaneena Hattulan kunnanjohtajana vuoden 2017 lokakuussa. Työ jäi muutaman vuoden mittaiseksi. Kuva: Riku Hasari

Hattulan kunnanjohtaja Katariina Koivisto ilmoitti maanantaina irtisanoutuvansa virastaan. Hän jää pois virasta marraskuun alussa, jolloin hänen opintovapaansa päättyy. Hän on ollut opintovapaalla nyt noin vuoden suorittamassa kauppatieteiden opintoja.

Hämeen Sanomien haastattelussa Koivisto ei halunnut “lähteä sen enempää kertomaan” syitä ratkaisulleen. Uutta työpaikkaa hänellä ei oman ilmoituksensa mukaan ole tiedossa.

Jokaisella yksilöllä on tietysti täysi oikeus tehdä työuransa suhteen juuri niitä ratkaisuja kuin itse haluaa.

Kunnanjohtajuus on kuitenkin kunnan toiminnan kannalta niin keskeinen tehtävä, että kuntalaisten ja veronmaksajien olisi hyvä saada kuulla ratkaisun syistä ja taustoista.

Samalla se katkaisisi siipiä turhilta taustapuheilta, joita tällaisten tapausten yhteydessä esiintyy.

Kanta-Hämeen kuntien johtajien vaihtuvuus on ollut viime vuosina vilkasta.

Hämeenlinnassa paikka avautui eläköitymisen myötä, ja Hämeenlinna valitsi Olli-Poika Parviaisen kesäkuussa uudeksi kaupunginjohtajaksi. Pesti on juuri alkamassa.

Jere Penttilä aloitti alkuvuonna Riihimäen johdossa, ja Reijo Siltala on ollut Janakkalan nokkamies reilun vuoden.

Työurat ovat muuttuneet maailman mukana, ja nykyään pienen ikuisuuden pesteissään istuvat kunnanjohtajat ovat yhä harvinaisempi näky.

Silti liian tiheä vaihtuvuuskaan ei tee hyvää. Kunnan määrätietoinen kehittäminen ottaa oman aikansa.

Kunnanjohtajat ovat monien paineiden ja toiveiden ristitulessa, ja työntekoon vaikuttavat myös jokaisen kunnan oma poliittinen kulttuuri sekä henkilösuhteet.

“Luottamuspulan” vuoksi käynnistetyt kunnanjohtajien irtisanomisprosessit ovatkin tulleet tutuksi eri puolilta Suomea, ja pahimmillaan niitä on puitu oikeudessa saakka.

Lieneekö tämän seurausta se, että yhä useammassa kunnassa on tuskailtu kunnanjohtajaa etsittäessä hyvien hakijoiden vähyyttä.

Omalta asialtaan tilanteeseen voi tulevaisuudessa vaikuttaa sote-uudistus, joka vie merkittävän osan kunnan tehtävistä ja budjettirahoista uusille hyvinvointialueille.

Menot