Pääkirjoitukset

Kuntapolitiikka alkoi kiinnostaa

Hämeenlinnan kuntapolitiikassa vaikuttavat puolueet eivät ole kesällä lepäilleet. Useimmat niistä ovat jo käynnistelleet vaalikampanjoitaan.

Puolueilla on jo nyt listoillaan yllättävän paljon ehdokkaita, vaikka huhtikuun kuntavaaleihin on lähemmäs seitsemän kuukautta.

SDP julkisti ensimmäiset ehdokasvalintansa jo toukokuussa. Myös vihreät, vasemmistoliitto ja kokoomus ovat julkistaneet listansa, jotka tietysti täydentyvät vielä.

Keskustasta kerrotaan, että nimiä on useampi kymmenen, mutta ne tuodaan julki myöhemmin.

Toisin kuin risaisen valtuustokauden jäljiltä voisi odottaa, valtuustoon tuntuu olevan suorastaan pyrkyä.

Niin vasemmistoliitosta kuin kokoomuksestakin arvioidaan, että kuluvalla vaalikaudella harjoitettu politiikka sataa nyt laariin.

Näin voi olla, tosin vaalit vasta näyttävät kenen laariin, ovathan nämä kaksi puoluetta olleet tällä vaalikaudella syntyneessä kahtiajaossa eri puolilla.

Kokoomuksen ehdokaslistalla on pari loikkaria. Erityisesti huomion kiinnittää Päivi Kankaanmäki, joka istui aikaisemmin niin valtuustossa kuin kaupunginhallituksessakin keskustan edustajana. Viime vaaleissa hän ei lähtenyt ehdolle.

Kaikki keskustalaiset eivät ole olleet tyytyväisiä Pro Hämeenlinna -koalitioon, vaikka sen väitetään olevan vain tekninen vaaliliitto.

Liittouma perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton kanssa ei ole ongelmaton. Onkin kiintoisaa, jatkaako se tuleviin vaaleihin ja jos jatkaa, missä muodossa.

Perussuomalaiset eivät kertomansa mukaan ole vielä aloittaneet vaalityötään. Se hämmästyttää, sillä valtakunnallisten mielipidetiedustelujen mukaan juuri heillä olisi eniten syytä kiirehtiä.

Kuntavaalit eivät ole eduskuntavaalit, mutta perussuomalaisiin on varmasti kohdistunut myös kuntatasolla samantyyppisiä odotuksia kuin valtakunnan politiikassa.

On oletettu, että yksi puolue tai jopa yksittäinen poliitikko pystyisi ratkaisemaan ongelmat. Kuten Hämeenlinnassa on nähty, ilman yhteistyötä se ei onnistu.

On todella rohkaisevaa, että ihmisillä on halu panna itsensä peliin ja lähteä ehdolle kuntavaaleissa.