Pääkirjoitukset

Kuntauudistukselle ei vaihtoehtoja

Jyrki Kataisen (kok.) hallitus sai perjantaina eduskunnan luottamuksen äänin 98–68. Välikysymysäänestys koski kuntauudistusta.

Hallituksen ja eduskunnan välisen vuoropuhelun työkalu, välikysymys, on ollut tällä vaalikaudella ahkerassa käytössä.

Välikysymyksiä on jätetty vaalikauden aikana 15 kappaletta, joista suoraan kuntauudistukseen on liittynyt viisi. Niitä ovat suoltaneet lähinnä johtavat oppositiopuolueet keskusta ja Perussuomalaiset, joko yhdessä tai erikseen.

Kansanedustajilla oli keskiviikkona jälleen kerran tilaisuus avata sanainen arkkunsa kuntauudistuksesta.

Demokratia perustuu pitkälle puheeseen, vaihtoehtojen, perustelujen ja lopulta ratkaisujen esittämiseen.

Tällä kertaa vaihtoehtoja ei ole: kuntien talous on saatettava kestävälle pohjalle, jotta suomalaisten palvelut säilyvät edes säällisellä tasolla. Liikkumavara on syöty.

Keskustakin myöntää, että kuntauudistus on tarpeellinen, mutta hallituksen keinot eivät puoluetta tyydytä: sateenkaarihallitus yrittää sammuttaa tulipaloa, mutta väärin.

Keskusta epäilee pääministeripuolue kokoomuksen pönkittävän asemaansa yhdistämällä pieniä kuntia kokoomusjohtoisiin kaupunkeihin. Se on kaukaa haettua.

Kuntaliitos avaa tilaa valtapolitiikalle, mutta yhtä lailla keskustan voi väittää pitävän kiinni omasta vahvasta otteestaan Suomen kirjavassa kuntakentässä.

Pakkoliitokset polttavat näppejä seuraavien eduskuntavaalien jo kohta lähestyessä.

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) huomautti, että kuntien yhteen pakottamista nyt kammoava keskusta on ollut ajamassa useita pakkoliitoksia.

Virkkusen vertailu ontuu. Kuntia on liitetty yhteen usein täysin käytännöllisistä syistä niin kauan kuin hallintoa on järjestelty muutoinkin kuin muinaisilta käräjäkiviltä.

Jos kunnan rahat loppuvat, on edessä se vihoviimeinen pakkoliitos, jota kukaan ei toivo.

Oppositio ei ole täysin hakoteillä luonnehtiessaan, että hallituksen kuntapolitiikka on sekasortoista. Vähintäänkin sekavalta näyttävään tilanteeseen on johtanut julkisen talouden ammottava kestävyysvaje, jota on vaikea paikata hyvässä ja hillityssä järjestyksessä.

Ristiriitaisilta viesteiltä ei ole vältytty. Kuntaministeri Virkkunen tähyää europarlamenttiin kuin kuntauudistusta paetakseen. Etenkin sosiaali- ja terveyspalvelut ovat sekamelska, josta on asiantuntijoidenkin vaikea ottaa mitään selvää.

Nyt ei pidä itkeä tihrustaa välikysymyksen tapaan kotikuntien perään, vaan on tehtävä taloudellisesti kestäviä ja viisaita ratkaisuja. Rakaskaan kotikunta ei ilahduta ketään, jos sillä ei ole rahaa välttämättömiin peruspalveluihin.

Eteläpohjalaista Jalasjärven kuntaa ajetaan todellisella väkipakolla Seinäjoen syliin. Opetusministeriö perii takaisin kunnan aikuiskoulutuskeskukselle myöntämiään valtionosuuksia. 35 miljoonan euron yllätyslaskusta ei mikään kunta selviä ehjin nahoin.

Päivän lehti

3.6.2020