Pääkirjoitukset

Kuntauudistus venyy lähelle vaaleja

Monivaiheinen kuntarakenneuudistus etenee. Eduskunnan perustuslakivaliokunta nuiji oman esityksensä tiistaina.

Toiseen ja ratkaisevaan käsittelyyn kuntarakennelaki tulee eduskunnan isossa salissa juhannuksen jälkeen keskiviikkona.

Kun samaan asiaan liittyy mutkikasta juridiikkaa ja politiikkaa, on asiaa tarkasteltava rauhallisesti eri puolilta. Tässä työssä on omimmillaan perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.).

Pelkkä hallitus-oppositio-raja ei määrää suhtautumista kuntarakenneuudistukseen.

Eriäviä mielipiteitä valiokunnan päätökseen kirjasivat niin hallitus- kuin oppositiopuolueiden edustajat.

Pakka on ainakin näennäisesti sekaisin, mutta kaikki tietävät, että kuntarakenteen pitää muuttua, jotta rahat riittävät jatkossa palveluihin.

Kaiken lisäksi itse asiaan, rahaan, ei ole päästy vielä oikeastaan ollenkaan. Valtionosuusuudistus lepää toistaiseksi tukevasti tyhjän päällä.

Perustuslakivaliokunnan iso periaatelinjaus koski kuntauudistuksen nivomista suoraan sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiseen. Se sai oikeusoppineiden ja muun muassa Kuntaliiton kiitokset, eikä syyttä. Järjestely on jo käytännönkin sanelema pakko.

Kuntien on mahdotonta tehdä lopullisia päätöksiä tulevista liitoskumppaneista ennen kuin tietävät, mitä sote-uudistus niiltä edellyttää.

Mikään ei kuitenkaan estä kuntia toimimasta asiassa edelleenkään myös valtiovallan edellyttämää aikataulua rivakammin. Vapaaehtoisuus on aina pakkoa parempi.

Poliittiselle ja mahdollisesti myös kansalaiskeskustelulle jää nyt jonkin verran lisäaikaa. Tässäkin asiassa on monta eri puolta. Pelkästään venyttämällä hankalat asiat eivät ratkea.

Perustusvaliokunnan mukaan kuntien liitosselvityksille ei voi vielä asettaa määräaikaa, vaan siitä pitää säätää erikseen lailla. Alkuperäisen esityksen mukaan kuntien piti jättää liitosselvityksensä jo ensi vuoden heinäkuuhun mennessä.

Perustuslakivaliokunnan mukaan kunnilla pitää olla aikaa selvityksiin puoli vuotta sote-lakien voimaantulosta.

Kun lait ovat parhaillaan vasta valmistelussa ja tulevat eduskuntaan ensi keväänä, on riskinä, että uudistukset ovat kesken vielä kevään 2015 eduskuntavaalien aikaan. Vähintäänkin vaalit painavat pahasti päälle jo edellisenä talvena, ja mahdollisesti jo ensi vuoden syksystä alkaen.

Entinen kuntaministeri Tapani Tölli (kesk.) ennustaa, ettei yksikään uuden lain mukainen kuntaliitos toteudu ennen vuotta 2017. Suunnilleen samaa sanovat perussuomalaiset.

Kuntauudistuksilla on ollut puoluepoliittisia sävyjä lähinnä sen mukaan, mitä puoluetta kulloinenkin kuntaministeri edustaa. Uudistuksen tarve ei häviä, edusti seuraavan hallituksen kuntaministeri mitä puoluetta tahansa.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic