Pääkirjoitukset

Kuntavaaleissa alkaa olla herätysliikkeen aika

Kansalaisten kiinnostus vaikuttaa omiin asioihinsa saattaa jäädä auttamatta vähäiseksi kuukauden päästä pidettävissä kuntavaaleissa.

Yle julkisti tiistaina viimeisimmän puolueiden kannatusmittauksen: SDP porskuttaa edelleen kärjessä ja perussuomalaisten laahaus jatkuu.

Merkittävinä mittauksessa on kuitenkin se, että epävarmojen äänestäjien osuus on noussut.

Normaalisti puoluekannat varmistuvat, kun vaalipäivä lähenee. Osa toki tekee aina päätöksensä vasta matkalla koppiin, mutta eivät isot joukot.

Jos selvästi aikaisempaa useampi äänioikeutettu jättää päätöksensä viime tippaan, on todennäköistä, että moni heistä jättää kokonaan äänestämättä.

Viime kuntavaaleissa koko maan äänestysprosentti oli surkea 58,2. Nyt on syytä soittaa kansanvallan hälytyskelloja. Huhtikuussa voidaan tulla vielä sitäkin alemmas.

Ylen haastattelema tutkija selittää epävarmojen osuutta sillä, että kuntavaalikampanjat eivät ole vielä alkaneet. – Ovathan ne, vaaleja on käyty niiden keväisen ajankohdan vuoksi edellisiin vaaleihin verrattuna jopa poikkeuksellisen pitkään.

Kannatusmittausten mukaan kokoomuksella on totinen paikka säilyttää asemansa suurimpana kuntapuolueena. Kolmen suuren kamppailusta tulee kova. Perussuomalaiset voi puolestaan vajota takaisin vuoden 2008 vaalien tasolle.

Kuntavaaleissa jopa viime hetken kannatusmittaus tai puolueen puheenjohtajan pärjääminen vaalitentissä ovat eri mittaluokan asioita kuin eduskunta- tai muissa valtiollisissa vaaleissa. Muuttujia on kuntavaaleissa enemmän, ja ratkaisut ovat korostetun paikallisia.

Tiistai-iltana kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtasivat ensimmäisessä Ylen vaalitentissä. Puheenjohtajatkin ovat vielä lähtökuopissa: vielä tässä vaiheessa on tarpeen palata perusasiaan eli näissä vaaleissa siihen, mistä tulevat kunnanvaltuutetut oikein päättävät ja mistä eivät.

Sote on vaalien iso möykky, joka vaikuttaa kaikkeen ja kaikkiin. On jopa todennäköistä, että vaikutus on lähinnä passivoivaa.

Tärkein vaalikampanja tehdään kuntavaaleissa aina paikallisesti, lähellä ihmisiä. Äänestäjille on annettava mahdollisuus löytää itselleen paras ehdokas. Sitä varten niin ehdokkaiden kuin puolueidenkin on tuotava itsensä näkyvästi tykö.

Päivän lehti

4.6.2020