Pääkirjoitukset

Kuntavaaleissa otetaan nyt reipas kuukauden loppukiri

Vaalikansa tarvitsee keskustelua ihmisten asioista. Kaupungin organisaatiossa e ole opittu, miten asiat pitää tuoda julki eikä etenkään, mikä on marssijärjestys niiden valmistelussa.
Viime kuntavaalien vaalityö kävi vilkkaana kristillisdemokraattien teltalla Hämeenlinnan kauppatorilla maaliskuussa vuonna 2017. Kuva: Juhani Salo
Viime kuntavaalien vaalityö kävi vilkkaana kristillisdemokraattien teltalla Hämeenlinnan kauppatorilla maaliskuussa vuonna 2017. Kuva: Juhani Salo

Kuntavaalien varsinainen vaalipäivä on kuukauden ja päivän päästä sunnuntaina 13. kesäkuuta. On aika panna kaikki peliin kansanvallan puolesta.

Kampanjointi on ollut Hämeenlinnassa ja lähikunnissa vaisua. Vaalien siirto katkaisi jo orastaneen mielipiteenvaihdon, alkoi tahmea odotusvaihe.

Pitkään jatkuneet kokoontumisrajoitukset ovat korostaneet sosiaalisen median merkitystä. Siinä voi kuitenkin olla hämäläisittäin sekä kupla että harha. Erittäin moni tarvitsee tietoa päätöstensä pohjaksi myös muillakin kanavilla. Samalla äänestäjälle ennestään tuttu ehdokas on vahvoilla.

Vaalikansa tarvitsee herätysliikkeitä eli keskustelua ihmisten yhteisistä asioista. Muuten äänestysvilkkaus saattaa jäädä luvattoman alhaiseksi. Somekin saattaa karkottaa jopa yhtä paljon kuin innostaa.

Vaalikoneetkin on viritetty, mutta äänestäjiä varten, ei ehdokkaita eikä ensinkään heidän miellyttämisekseen. Niiden avulla äänestäjä saa jotakin suuntaa äänestyspäätökselleen, ei yhtään enempää.

Ilman avoimin mielin uuteen perehtyviä valtuutettuja ei olisi kunnallista demokratiaa. Sitä on osattava arvostaa, vaikka kuinka tekisi mieli paheksua päättäjiksi pyrkiviä.

Hämeenlinnan vanha kaupunginvaltuusto kokoontuu ennen vaaleja enää valitsemaan uuden kaupunginjohtajan. Päätökseen kulminoituu valtuustokausi, jota ei hyvällä tahdollakaan voi sanoa kovin tulokselliseksi. Kaupunki on ollut kuin lastu kuntatalouden lainehilla. Johtajuuskriisin vaikutelma on syntynyt paljolti kehityshankkeiden kangertelusta. Kaupungin organisaatiossa ei ole opittu, miten asiat pitää tuoda julki eikä etenkään, mikä on marssijärjestys niiden valmistelussa.

Jos kaupunkilaisilta kysyy, niin ihan liikaa panoksia on käytetty toriparkin ajamiseen – ja jouduttu uhraamaan myös sen vastustamiseen.

Iso kokonaisuus yksityiskohtien, kuten pysäköinnin, takana ovat palvelut. Niistä on huolehdittu, ei tosin joka päivä aivan kiitettävästi.

Tulevalla valtuustokaudella hyvin paljon on toisin varsinkin sosiaali- ja terveyspalveluissa. Nekään tärkeät uudistukset eivät toteudu itsestään, kuten ei kaupunkiin rakennettava uusi ja ajanmukainen sairaalakaan.

Menot