Pääkirjoitukset

Kuntavaaleista tuli kutkuttavan tasaiset

Kuntavaaleista tuli niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti Hämeenlinnassakin juuri niin jännittävät kuin asetelmista saattoi päätellä.

Kokoomus, SDP ja kolmantena keskusta olivat ennakkoon tasoissa, eivätkä saaneet tälläkään kertaa kunnolla eroja toisiinsa kuin vasta tuloslaskennan loppuvaiheissa. Keskusta jäi lopulta kärkikaksikon kelkasta.

Yksi oli jo varhain selvää. Perussuomalaisten taival suurten puolueiden joukossa on kuljettu toistaiseksi loppuun.

Myös Hämeenlinnassa perussuomalaiset vajosi alas edellisten vaalien 16,3 prosentin kannatuksesta. Puolue jäi keskikastiin selvästi edenneiden vihreiden ja keskustan kanssa. Jälkimmäisen vaalitulos oli odotuksiin nähden pettymys.

Vihreät puolestaan nousi alustavan tuloslaskennan mukaan niukasti kaupungin kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi.

Kaupungissa jännitettiin jälleen kerran kahden suuren eroa aivan viimeiseen asti. Kisa oli kutkuttava, kuten niin usein ennenkin. Aikaisemmissakin vaaleissa SDP:n ja kokoomuksen eroksi on laskettu vain joitakin kymmeniä ääniä. Tasapaikoissa ei ole sinänsä mitään uutta. Nyt kokoomus käänsi tasapainotilanteen vuorostaan äärimmäisen niukasti voitokseen.

Demarit onnistuivat paikkaamaan kahden edellisvaalien ääniharavan poissaolon.

Myös kokoomuksen ehdokasasettelu ja vaalityö onnistuivat vakuuttamaan äänestäjät.

Vaalitulos voidaan lukea jopa yllättäväksikin luottamuslauseeksi Hämeenlinnassa harjoitetulle kunnallispolitiikalle. Puoluekaksikon on löydettävä nyt uusi yhteistyön sävel koko seutukunnan elinvoiman lisäämiseksi.

Ilmeisesti kuluneen vaalikauden riitely ei heilauttanut Hämeenlinnan tulosta suuntaan tai toiseen, vaan perussuomalaisten tappion takana oli sittenkin pääasiassa valtakunnallinen trendi.

Suomalaiset äänestivät kuntavaaleissa myös valtakunnanpolitiikasta. SDP yritti hyötyä tästä suurimpana oppositiopuolueena, mutta suurimman puolueen asema jäi haaveeksi, kun kokoomus sai kannattajansa hyvin liikkeelle.

Myös opposition vihreät ja vasemmistoliitto ovat voineet roimia vaalikentillä olan takaa hallituspolitiikkaa. Molemmat etenivät vaaleissa selvästi.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen pienituloisiin kohdistuneet leikkaukset ja huolta herättävä, toistaiseksi epäselvä sote-uudistus vaikuttivat vaalitulokseen. Sipilä peitteli varsinkin alkuun hyvin mahdollista pettymystään, kun hänen hallituksensa politiikka oli kostautumassa vain perussuomalaisille. Lopulta myös keskusta sai kirvelevästi takkiinsa.

Vihreät on vaalien selvä voittaja. Puolueen vaalivoitto on jopa historiallinen.

Mitä ilmeisimmin vihreät saivat ääniä etenkin koulutusleikkauksista huolestuneilta. Osittain protesti hallituspolitiikkaa vastaan kanavoitui myös vasemmistoliiton kannatukseksi.

 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic