Pääkirjoitukset

Kuntavaalien volttilähtö on otettu ja kiri voi alkaa

Nyt ovat selvillä lopulliset ehdokaslistat, joista tavoitellaan valtuustopaikkoja kesäkuussa. Aiemmasta poikkeavan kampanjoinnin ja koronatilanteen vaikutus mietityttää.
Puolueet kampanjoivat Hämeenlinnan torilla edellisten kuntavaalien alla maaliskuussa 2017. Vaaleissa äänesti tuolloin 57,4 prosenttia Hämeenlinnan äänioikeutetuista. Kuva: Juhani Salo
Puolueet kampanjoivat Hämeenlinnan torilla edellisten kuntavaalien alla maaliskuussa 2017. Vaaleissa äänesti tuolloin 57,4 prosenttia Hämeenlinnan äänioikeutetuista. Kuva: Juhani Salo

Kuntavaalien ehdokaslistojen jättöpäivä numero kaksi koitti eilen tiistaina. Nyt ovat selvillä lopullisesti nimet, jotka tavoittelevat valtuustopaikkoja kesäkuussa.

Ravikielellä kuntavaaleihin otettiin keväällä volttilähtö, kun vauhtia haettiin parin kuukauden lisäajalla.

Vaalit piti alunperin järjestää 18. huhtikuuta, mutta maaliskuun alussa niitä päätettiin koronanäkymien vuoksi siirtää parilla kuukaudella. Uusi äänestyspäivä on reilun viiden viikon päästä 13. kesäkuuta.

Hämeenlinnassa täydellä ehdokaslistan vaaleihin lähtevät SDP, kokoomus ja perussuomalaiset. Kaksi jälkimmäistä saivat listansa täyteen jo alkuperäiseen maaliskuun jättöpäivään mennessä. Lisäaika auttoi demareita niin, että myös he saivat maksimimäärän ehdokkaita.

Valtakamppailu Hämeenlinnassa tiivistyy näihin kolmeen puolueeseen. SDP ja kokoomus kävivät neljä vuotta sitten tiukan väännön suurimman puolueen asemasta, ja sitä samaa niiden välille odotetaan nytkin.

Perussuomalaisilla on paikallisestikin kovat toiveet puolueen valtakunnallisen kannatuksen siivittämänä.

Näyttää siltä, että monelle Hämeenlinnan pienemmälle valtuustoryhmälle näissä vaaleissa olisi voitto jo nykyisen asemansa pitäminen.

Koska koronatilanne näyttää estävän perinteiset vaalitilaisuudet, toriteltat ja isojen äänestäjäjoukkojen tapaamisen kasvotusten, näistä kuntavaaleista on povattu ensimmäisiä todellisia somevaaleja. Jossakin yhteydessä tämän on arvioitu suosivan nuorempia ehdokkaita ja antavan heille aiempaa paremmat mahdollisuudet.

Voi käydä niinkin, että tosipaikassa äänestyskopissa moni edelleen luottaa vanhoihin ja tuttuihin vaihtoehtoihin.

Yksi kysymysmerkki on tilanteen vaikutus äänestysaktiivisuuteen. Innostus kuntavaaleja kohtaan on ollut aiemminkin laimeampaa kuin vaikka eduskuntavaaleissa.

Tärkeää olisi, että ainakaan koronatartunnan pelossa kukaan ei jättäisi äänioikeuttaan käyttämättä. Riskiryhmäläisillä ja karanteenissa olevilla on mahdollisuuden käydä äänestämässä ennakkoon ulkona Hämeenlinnan uimahallilla 27.5. ja 3.6.

Riskiryhmiin kuuluvat ja karanteenissa olevat pääsevät äänestämään ulkona myös varsinaisena vaalipäivänä, kun siitä sopii etukäteen.