Pääkirjoitukset

Kuntaväen irtisanomissuoja on aikansa elänyt

Valtion suunnalta tuleva paine kuntaliitoksiin on kevenemässä, joskaan ei kokonaan häviämässä. Kuntakenttää oli tarkoitus uudistaa perustuksiaan myöden pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen ohjaamana, mutta heikoin tuloksin. Kuntien lukumäärä ei vähentynyt toivotulla tavalla, toki muutama liitos sentään saatiin aikaan.

Yltiöpäisimmän uudistajat ajoivat maahan vain muutamaa kymmentä suurkuntaa, mikä ei perustunut poliittiseen realismiin. Kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien johtama hallitus sai vastaansa ärhäkkään keskustaopposition, mutta myös hallituspuolueiden kuntaväki marssi puoluejohdon kanssa eri tahtiin. Kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) junailema suuri uudistus päättyi mahalaskuun. Virkkunen sai tarpeekseen ja lähti europarlamentin jäseneksi.

Noilta ajoilta on edelleen voimassa kuntarakennelaki, jonka mukaan jokaisen kunnan piti selvittää liitoksen edellytykset naapuriensa kanssa. Muutama kunta on väistänyt velvoitteensa, mutta ei siitä ole niille mitään rangaistusta seurannut.

Uusi hallitus aikoo kumota edeltäjänsä laatiman kuntarakennelain ja edistää vain vapaaehtoisia kuntaliitoksia. Kriisikuntia valtio ei aio toki pelastaa, vaan ne ohjataan tavalla tai toisella liitoksiin.

Nyt uskotaan, että pakko ja painostus eivät tuota toivottua tulosta, helpot kuntaliitokset tehtiin jo vuosia sitten.

Kun kuntien yhteistyötä ja kuntaliitoksia 2000-luvun alkuvuosina ryhdyttiin valtion suunnalta edistämään, tuolloin säädettiin erikoinen laki kuntien palveluksessa olevien työntekijöiden ja virkamiesten irtisanomissuojasta. Kuntaliitoksessa jokaisen työpaikka taataan viiden vuoden ajan.

Jo tuolloin suojaa pidettiin kohtuuttomana, ainakin, kun sitä verrataan yrityskauppojen tai fuusioiden jälkeisiin tilanteisiin. Viiden vuoden takuu työpaikasta oli kuitenkin se hinta, jolla kunta-alan työntekijäjärjestöt saatiin myötäsukaisiksi kuntaliitoksille.

Hallitus esittää viiden vuoden irtisanomissuojasta luopumista ja saa varmasti työntekijäliitot niskaansa. Uudistus on kuitenkin tarpeen, sillä nurkan takana oleva sote-uudistus tietää muutoksia suuren joukon työsuhteisiin.

Jotta rakenneuudistusten hyödyt joskus toteutuisivat, kuntien ja kuntayhtymien työntekijöiden erityisedut on syytä purkaa.

 

 

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic