Pääkirjoitukset

Kuntien edessä liitosselvitykset

Kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) esitteli puhki kalutuksi haukutun luun: esityksen kuntarakennelaiksi, jonka on määrä tulla voimaan 1. heinäkuuta. Alkuperäisten kaavailujen mukaan lain pitäisi olla jo voimassa.

Valtio varoo pakottamasta, mutta jatkaa valitsemallaan hienovaraisella patistuslinjalla. Lopullinen vastuu asiasta on tukevasti kuntapäättäjillä.

Laki velvoittaa kunnat tekemään kuntaliitosselvityksen 1.7.2014 mennessä. Velvollisuus koskee kaikkia manner-Suomen kuntia.

Todennäköisesti Kanta-Hämeessäkin kivulias määräpäivä on jo ensi marraskuun lopussa tänä vuonna. Viimeistään silloin kuntien pitää ilmoittaa kumppaninsa, joiden kanssa hynttyyt pannaan mahdollisesti yhteen.

Varsinaiseen selvitykseen jää aikaa vuosi lain voimaantulosta. Jopa vaikeasti pihtisynnytettävä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus ehtii sinä aikana valmistua.

Hattula ja Janakkala eivät kumpainenkaan voi jäädä juoksuhautoihinsa. Itsenäisyyden edellytykset eivät näytä täyttyvän, niin vaikea kuin se onkin myöntää. Molemmissa kunnissa päättäjillä on tärkeimpänä tehtävänä huolehtia tiukasti – ei kunnanrajoista, vaan kuntalaisten palveluista.

Kunnat tekevät päätökset liitoksista yhdessä. Se edellyttää ensimmäiseksi asiallisia puhevälejä niin kunnallispoliitikoilta kuin virkamiehiltäkin.

Valtioneuvostolle on varattu oikeus kriisikuntien yhdistämiseen. Pakkoliitos on ruma sana, mutta ei siis täysin haudattu.

Sekä Hattulassa että Janakkalassa on käynnissä talouden tasapainotus – ja niin on Hämeenlinnassakin. Naapurukset ovat talousahdingossa, mikä kielii siitä, että ongelmien syytkin ovat yhteisiä ja niihin voidaan siten hakea myös yhdessä ratkaisuja. Osataanko?

Kuntien sisäinen tilanne pitää olla ensin kunnossa niin luottamushenkilö- kuin virkamiesorganisaatioissa, jotta kuntien välillä päästään rakentavaan vuoropuheluun.

Lähinnä kuntien kapinakenraalina mainetta saanut Janakkalan kunnanjohtaja Anna-Mari Ahonen siirtyi virkavapaalle juuri kun pitäisi olla jo kevään aikana linjaamassa kunnan suuntaa naapureihin päin. Sijaiseksi vetäistiin jo pari vuotta eläkkeellä ollut veteraanikunnanjohtaja Pekka Harju.

Ahonen osallistuu kuitenkin kunnan talouden tasapainottamisryhmän toimintaan.

Janakkalan sekava johtamistilanne ei anna parasta mahdollista pohjaa liitosselvitysten valmistelulle.

Myös Hattulassa ja Hämeenlinnassa virkamiesjohto on murroksessa, mutta tilanne on Janakkalaa vakaampi.

Hattulassa on aloittanut vasta uusi kunnanjohtaja Heidi Rämö.

Hämeenlinnassa uutta kaupunginjohtajaa haetaan parhaillaan.

Tammelan kunnan yllättävä talousahdinko antaa hyvän muistutuksen siitä, miten pieni oljenkorsi voi katkaista kamelin selän. Lisääntyneet lasten huostaanotot ovat ainakin osasyynä henkilöstön lomautuksiin vauraana pidetyssä pitäjässä.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic