Pääkirjoitukset

Kuntien luottamustoimiin ei ole ylitarjontaa

Kuntavaaleissa on nyt vähemmän ehdokkaita kuin reilut neljä vuotta sitten. Se on luonnollistakin, sillä monessa kunnassa mm. Hämeenlinnassa ja Janakkalassa valtuuston koko pienenee.

Tämä ei kuitenkaan selitä kokonaan ehdokkaiden määrän vähentymistä. Kanta-Hämeessä heitä on nyt noin 150 vähemmän kuin edellisissä kuntavaleissa.

Vaikka useilla puolueilla on ollut vaikeuksia löytää ehdokkaita, eniten pakoa näyttää olevan perussuomalaisista.

Se ei ole ihme, sillä puolue on kärsinyt jatkuvasti erilaisista julkisuuskohuista, jotka tosin ovat olleet paljolti itse aiheutettuja.

Hattulassa perussuomalaisten ryhmä pirstaloitui moneen osaan jo kesken kauden. Sen jäseniä on nyt ehdolla useissa puolueissa. Samansuuntainen on kehitys ollut myös Hämeenlinnassa.

Hämeenlinnassa on mielenkiintoista seurata myös SDP:n tilannetta, sillä viime vaalien ääniharavista puuttuu useita. Sama tosin koskee kokoomustakin.

Kumpikaan puolueista ei ole löytänyt tilalle etukäteen ajatellen yhtä vetäviä ehdokkaita.

Vihreät ovat yleisesti ottaen onnistuneet ehdokashankinnassa. Hämeenlinnassa heitä on melkein yhtä paljon kuin keskustalla.

Se ei ole yllätys, sillä puolue on viime ajat nauttinut hyvästä gallup-nosteesta.

Myös kristillisdemokraatit ovat useissa kunnissa keränneet kohtalaisen suuren ehdokasvalikoiman. Se yllättää lievästi.

Olisiko kyse siitä, että kaikkein konservatiivisimmin ajattelevat ihmiset eivät tällä hetkellä löydä muuta sopivaa puoluetta.

Ehdokaspaon syistä on monia tulkintoja. On helppo selitys, että tuleva maakuntauudistus vähentää kuntien painoarvoa, eivätkä luottamustoimet siksi kiinnosta.

Kunnille kuitenkin jäävät mm. päivähoito, koulutus ja kaavoitus. Mistä viime vuosina on käyty tulisempaa keskustelua kuin kouluverkoista ja yksittäisistä kaavoista?

Yksi selitys ehdokkaiden määrään on ilmapiirin kiristyminen. Erityisesti sosiaalisessa mediassa poliitikkoja kurmootetaan säälimättä, eikä faktoilla ole väliä. On inhimillistä, ettei sellaisen kohteena halua olla.

Jos äänestäjät haluavat pitää kiinni kotikunnistaan, kannattaa nyt olla aktiivisina uurnilla. Muuten tulee helposti mieleen, että kunnat voi saman tien liittää maakuntiin.

Päivän lehti

4.6.2020