Pääkirjoitukset

Kuntien tilinpäätökset ovat paranemaan päin

Monet kantahämäläiset kunnat ovat saaneet viime vuoden tilinpäätöksensä valmiiksi ja myös julkistaneet tuoreimmat taloustietonsa. Kuntatalouden korpitaival on kestänyt jo vuosia. Päättäjät ovat joutuneet tekemään kovia päätöksiä saadakseen syöksykierteen ensin hallintaan ja sen jälkeen oikenemaan.

Veroprosentteja on hivutettu vuosi vuodelta yhä korkeammalle ja kipeät säästötoimet ovat pyyhkäisseet monta pikkukoulua, virkaa ja investointikohdetta. Kunnat ovat paikanneet taskujaan myös korottamalla palvelujensa hintoja, myymällä omaisuuttaan ja ulkoistamalla palvelutuotantoaan.

Osansa kurjuuteen on valtion rahapulalla, jota on hoidettu leikkaamalla kuntien valtionosuuksia ja vieläpä hyvin yksipuolisilla päätöksillä. Yksittäisen kunnat ja niiden etuja valvova Kuntaliitto protestoivat leikkauksia ankarasti, mutta turhaan. Leikkausten vastapainoksi maan hallitus lupaili vähentää kuntien lakisääteisiä tehtäviä, joita on hyvän joukon kuudetta sataa. Vaikka asiasta järjestettiin valtakunnalliset ideatalkoot, tehtävät jäivät ennallaan. Velvoitteet eivät toistaiseksi ole vähentyneet, niiden karsinta on vasta tulossa.

Hämeenlinnan taseen pelasti plussalle Hämeen ammattikorkeakoulun yhtiöittäminen. Sen ansiosta vuoden viimeisenä päivänä taseeseen kirjautui satunnainen 18 miljoonan euron tulo, joka vuoden alussa suli apportiksi Hamk Oy:lle. Ilman tätä järjestelyä viime vuosi olisi ollut kaupungille 0,6 miljoonaa euroa tappiollinen.

Koko viime vuoden kaupunki noudatti tiukkaa talouskuuria ja hallintokunnat puristettiin ankaraan budjettikuriin. Leikkauksia ja kiristyksiä on luonnollisesti vastustettu pontevasti, mutta viime vuosi osoittaa, että niistä on kuitenkin selvitty hengissä.

Myös Janakkala, Hattula ja Loppi ovat myös saaneet taloudenpidossaan nenän pinnan yläpuolelle. Säästöpäätökset ovat tuottaneet tulosta ja tilinpäätökset ovat plus-merkkisiä.

Kuntien vaikeudet eivät kuitenkaan ole ohi, yksi pääsky ei vielä kesää tee. Kulukuria on jatkettava, rakenteita uudistettava ja uudelle hallitukselle jäänyt sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on vietävä maaliin.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic