Pääkirjoitukset

Kuntien yhteistyö on välttämätöntä

Kuntaliitoksiin tähtääviä selvityksiä on tekeillä eri puolilla maata. Joissakin tapauksissa ne jopa johtavat siihen, että osalliset kunnat tosissaan pohtivat liitosta. Vielä harvemmin liitos toteutuu.

Kanta-Hämeen pohjoinen naapuri Pälkäne saattaa lähivuosina muuttua Kangasalaksi. Janakkalan eteläpuolella taas Riihimäki voi laajentua käsittämään myös Hausjärven ja Lopen.

Liitokset eivät tosin ole tässä vaiheessa lainkaan varmoja. Niillä on sekä vastustajia että kannattajia.

Kangasalan ja Pälkäneen liitos olisi ainakin maantieteellisesti ja Pälkäneen kannalta myös taloudellisesti perusteltua.

Samalla on kuitenkin tutkittu myös Kuhmoisten liitosta Kangasalaan. Se on ennakkoluulotonta, sillä Kuhmoinen sijaitsee toisen eli Keski-Suomen maakunnan puolella.

Kuhmoisten taloudellinen tilanne on surkea. Se on selvittänyt liitosta myös Jämsän kanssa, mutta päätöksiä mihinkään suuntaan ei ole.

Ainakin Pälkäneellä karsastetaan köyhää kosijaa. Silti kuntarakenneselvitys etenee valtuustojen päätettäväksi kesäkuussa.

Hämeenlinnan seudulla vähäisetkin yritykset laajentaa edes yhteistyötä näyttävät kerta toisensa jälkeen törmäävän seinään.

Muutama vuosi sitten yhteistyöelimeksi perustettu seutuneuvottelukunta on elänyt hiljaiseloa alkuvuoden. Hattula ja Hämeenlinna syyttelevät toisiaan yhteistyön torpedoimisesta. Janakkala seuraa nokittelua sivusta.

On selvää, ettei aitoa yhteistyötä voi syntyä ilman keskinäistä luottamusta.

Kuntien yhteistyön ei voi kehua kukoistaneen Forssan seudullakaan. Seutuneuvottelukunta perustettiin vasta äskettäin kuntarakenneselvityksen kaaduttua omaan mahdottomuuteensa.

Ehkä Lounais-Hämeessä keskinäinen luottamus on suurempi ja yhteistyöllä saavutetaan tuloksia, joista kuntalaiset pääsevät hyötymään.

Yhteistyöhankkeissa ja kuntaliitoksissa on pohjimmiltaan kysymys siitä, miten kuntalaisille pystytään takaaman palvelut taloudellisesti niukkenevina aikoina.

Nyt jää sellainen maku, että kyläpoliitikot keskittyvät pönkittämään omia asemiaan. Yhteistyön syventämiseen ei tosissaan haluta paneutua. Se on hyvin surullista.

Helsingin ja Tampereen välisellä kasvukäytävälläkään kehitys ei tule ilmaiseksi ja ilman omaa aktiivisuutta. Sama koskee 2-tien varren kuntia. Kilpailu on ankaraa.

Hämeenlinna otti juuri sloganikseen sen, että sijaitsee ihan lähellä. Läheisyydestä voi tulla myös ongelma, jos seudulla jatketaan riitelyä.

Ilmapiirillä on merkitystä. Sujuva seudullinen yhteistyö on tärkeää myös yrityksille. Kanta-Hämeen kaupunkiseuduille löytyy läheltä kilpailijoita, jos kunnissa keskitytään vain keskinäiseen kampittamiseen.

Poliitikkojen on syytä tarkkailla, mitä naapurissa tapahtuu. Joskus sieltä voi ottaa oppiakin.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic