fbpx
Pääkirjoitukset

Kuohunta jatkuu äänestyksen jälkeen

Suomessa on tavattu lopputulokseltaan ”väärään” lopputulokseen päätyneiden äänestysten jälkeen sanoa, että kansa on puhunut, pulinat pois.

Johannes Virolaisen (1914-2000) lentävää lausetta ei kuitenkaan taideta tuntea Britanniassa, jossa äänestystulos eli ero EU:sta on synnyttänyt suurta sisäpoliittista kuohuntaa.

Uusi sivujuonne asiassa on se, että maanantaina Britannian itsenäisyyspuolueen (Ukip) johtaja Nigel Farage ilmoitti eroavansa puolueen johdosta.

Farage oli yksi Britannian EU-eron eli brexitin näkyvistä kannattajista, ja itsenäisyyspuolue ajoi voimakkaasti Britannian lähtöä EU:sta kesäkuun kansanäänestyksessä.

Farage perusteli eroaan sillä, että hän ei ole koskaan halunnut olla ammattipoliitikko. Tämä on tyypillinen heitto retorisesti taitavalta Faragelta.

Totuus on kuitenkin se, että Farage on toiminut europarlamentaarikkona vuodesta 1999 – ilmeisesti agendansa ajamana.

Toisaalta Farage voi aidosti kokea, että hänen työnsä on nyt tehty. Varsinaista erotyötä ei ole kuitenkaan edes aloitettu.

Britannian pitäisi ensinnäkin antaa ilmoitus eroprosessin aloittamisesta EU:lle. Tämän jälkeen alkavat hankalat neuvottelut, joissa määritellään uudet ehdot Britannian ja EU:n välillä.

Työ saattaa viedä vuosia, eikä Britannian itsenäisyyspuolue tule saamaan tavoitteitaan likimainkaan sellaisinaan läpi. Faragen näkökulmasta olisi ollut kiusallista hyväksyä puolueen puheenjohtajana sopimuksia, joiden sisältöä hän on vuosikaudet systemaattisesti ilkkunut.

Britanniassa, samoin kuin Euroopan unionissa ihmetellään nyt, miten EU-ero oikeasti etenee, mitä vaikutuksia sillä on esimerkiksi reaalitalouteen, investointeihin ja niin edelleen.

Jo aiemmin toinen Brexit-kampanjan johtohahmo eli Boris Johnson kertoi yllättäen vetäytyvänsä kilpailusta seuraavan pääministerin paikasta. Nigel Farage kertoi puolestaan eropuheessaan vahtivansa Britannian ja EU:n tulevia neuvotteluja kuin haukka.

Vastuunkantajan rooli on tietysti aina raskas, mutta kärkikriitikkojen siirtyminen sivustahuutelijoiksi jo tässä vaiheessa kertoo sekavasta ja monimutkaisesta tilanteesta. Samaa kertoo se, että eräs Lontoon suurimmista asianajotoimistoista valmistautuu jo viemään Britannian oikeuteen mahdollisesta EU-erosta.

Menot