fbpx
Pääkirjoitukset

Kutkuttavan jännittävä vaali-ilta – Hämeenlinnalle loistava tulos: kaupunkiin neljä kansanedustajaa

Oppositioasemasta vaalitaisteluun hyökännyt SDP eteni keulapaikalle, mutta marginaalit olivat historiallisen pieniä. Suomalaiset hakivat vaihtoehtoa ja sen myös saavat.
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ilme alkoi vapautua vaalien tuloslaskennan edetessä, mutta myöhemmin perussuomalaiset kiri rinnalle. Kuva: Silja Viitala
SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ilme alkoi vapautua vaalien tuloslaskennan edetessä, mutta myöhemmin perussuomalaiset kiri rinnalle. Kuva: Silja Viitala

Eduskuntavaalien tuloslaskennasta tuli vielä jännittävämpi kuin ennakoitiin, varsinainen politiikan trilleri, joka kesti sunnuntaina jopa yli puolenyön maanantain puolelle.

Liikkuvat äänestäjät tuovat vaaleihin arvaamattomuutta. Kansalaisten puolueuskollisuus on edelleen vähenemään päin. Mielenkiinto poliittiseen vaikuttamiseen ei kuitenkaan ole hiipunut.

Jännitysmomentti pitkin tulosiltaa koski sitä, miten puolueet saivat väkeä liikkeelle varsinaisena vaalipäivänä. Erityisesti tämä koski perussuomalaisia, joka kirikin illan myöhäisinä tunteita SDP:n rinnalle, kun isojen kaupunkien äänestysalueiden tuloslaskenta alkoi valmistua.

 

Lopulta kilpajuoksua käytiin lähiöiden äänistä tasapäin demareiden ja perussuomalaisten kesken.

Kärkikolmikko oli lopulta historiallisen yhden paikan välein lopulta SDP (40), perussuomalaiset (39) ja kokoomus (38). Kaikkien kolme ovat paikkaluvuilla mitattuina vaalien voittajia.

Oppositioasemasta vaalitaisteluun hyökännyt SDP eteni keulapaikalle, mutta marginaalit olivat äärimmäisen pieniä ja kesti hamaan laskennan loppuun ennen kuin puheenjohtaja Antti Rinne saattoi tuulettaa pääministeriehdokkuutensa kirkastumista.

SDP kokosi rivinsä, mutta edelleenkin näytti siltä, että sen kannatusta on valunut lopullisen oloisesti perussuomalaisille. Näissä vaaleissa samalla apajalla kilpailivat vahvasti myös selvimmät voittajat vihreät ja vasemmistoliitto.

Ilmasto ja suvaitsevainen arvomaailma saivat lisää puolestapuhujia eduskuntaan.

 

Ilahduttavaa hämeenlinnalaisittain oli, että kaupunki sai uuteen eduskuntaan jopa neljä edustajaa, kun Tarja Filatovin (sd.) lisäksi eduskuntaan pääsivät aivan viime metreillä alustavan tuloslaskennan mukaan politiikan paluumuuttaja Johannes Koskinen (sd.) ja tuore kasvo Mirka Soinikoski (vihr.).

Perussuomalaisten hämeenlinnalainen Lulu Ranne meni näyttävän kampanjan tuloksena myös komeasti läpi.

Kanta-Hämeestä Timo Heinonen (kok.), Sanni Grahn-Laasonen (kok.), Päivi Räsänen (kd.) ja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) onnistuivat säilyttämään paikkansa.

 

Kolmas kerta sanoi toden: perussuomalaiset kuuluu vakiintuneesti suurten puolueiden joukkoon Suomessa, vieläpä aivan kärkikastiin.

Iskulause Äänestä Suomi takaisin puri suomalaisiin.

On hyvä muistaa, että perussuomalaiset on Jussi Halla-ahon johdolla perusteellisesti erilainen puolue kuin Timo Soinin ja kumppaneiden aikana. Nyt näille kumppaneille eli sinisille kävi niin ohraisesti kuin politiikassa voi.

Halla-aho onnistui kylmänkalsealla asiatyylillään. Valttikortteja oli useita maahanmuutosta ja ilmastoepäluuloista alkaen ja perinteiseen suomalaiseen herravihaan päätyen.

Samalla Halla-aho saattoi hyvinkin herättää vastareaktiona äänestäjiä vihreiden ja vasemmistoliiton taakse. Nyt näillä molemmilla on ovi raollaan hallitukseen.

Viimeisen niitin vaalitulokseen löi Juha Sipilän (kesk.) hallituksen eroon päättynyt keskustan ja kokoomuksen yhteinen korpivaellus. Suomalaiset hakivat vaihtoehtoa ja sen myös saavat. Keskusta sai kylmää kyytiä.

 

Demareiden, vasemmistoliiton ja myös vihreiden erittäin hyvä tulos merkitsee askelta vasemmalle sillä varauksella, että perinteiseen poliittiseen jakoon on tullut uusia sävyjä.

Kokoomus selvisi Petteri Orpon johdolla hallituksen epäonnistumisista jopa loistavasti saavuttaen etenkin keskustan romahdukseen nähden merkittävän torjuntavoiton.

 

Perussuomalaiset aloitti Sipilän hallituksessa, mutta päätyi hajotessaan oppositioon ja onnistui ulosmittaamaan nyt täysimittaisesti hyödyn asemastaan. Nyt on edessä loistavasta vaalituloksesta huolimatta täysi nelivuotiskausi – mitä ilmeisimmin kuitenkin oppositiossa.

Jo pelkästään Halla-ahon takia ollaan uuden äärellä.

Hän ei käy hallituskumppaniksi oikein kenellekään. Toki häntä on kuunneltava paljon tarkemmalla korvalla, kun takana on iso joukko suomalaisia äänestäjiä. Halla-aho keräsi itse yli 30 500 ääntä Helsingin vaalipiirissä.

SDP:n Antti Rinne on viitannut tuoreeltaan täysin erilaiseen arvopohjaan. Myös kokoomuksen Petteri Orpo on ollut samalla linjalla, vihreistä ja vasemmistoliitosta puhumattakaan.

Tilanne muistuttaa Ruotsia, jossa muille ei kelvannut vaalivoittaja ruotsidemokraatit. Seurauksena olivat pitkät hallitusneuvottelut ja lopulta pääministerinä jatkaa demareiden Stefan Löfvén. Tässä on varma ero Suomeen. Pääministerinä ei jatka keskustan Juha Sipilä.

Ammottavan avoin kysymys kuuluu: miten Antti Rinne ja kokoomus mahtuvat samaan hallitukseen. Todennäköisesti huonosti, mutta nyt katsotaan kaikki vaihtoehdot, osin epämieluisatkin.

Menot