fbpx
Pääkirjoitukset

Kuuman kesän jälkeen kylmäävä koronaennätys

Tartuntojen takana ovat nuorten ja nuorten aikuisten kesän aikana lisääntyneet kontaktit. Aika yleisesti uskottiin, että Suomi palaa kesälomien jälkeen "normaaliin" syksyyn.
Ravintoloita on ollut suljettuina korona-altistusten takia. Epidemian leviämisalueilla on tulossa todennäköisesti myös uusia ravintolarajoituksia taudin hillitsemiseksi. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Ravintoloita on ollut suljettuina korona-altistusten takia. Epidemian leviämisalueilla on tulossa todennäköisesti myös uusia ravintolarajoituksia taudin hillitsemiseksi. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Maassa on saavutettu ennätys, jota kukaan ei olisi vähääkään halunnut. Jos suunta ei muutu, päivittäisten uusien koronatartuntojen luku hipoo täyttä tuhatta. Keskiviikon luku oli 872. Se on enemmän kuin yhtenäkään aikaisempana päivänä epidemian aikana.

Pääkaupunkiseudulla, Varsinais-Suomessa ja Pirkanmaalla on palattu epidemian leviämisvaiheeseen. Se tietää vähintäänkin uusia ravintolarajoituksia.

Lähes käsiin räjähtäneiden tartuntojen takana ovat nuorten ja nuorten aikuisten kesän aikana lisääntyneet kontaktit. Keskiviikon luvussa näkyvät suoraan heinäkuun festarit. Valitettavasti tartuntamäärien huippua ei ole vielä nähty.

Kaikeksi onneksi kaksi miljoonaa suomalaista on saanut toisenkin rokoteannoksensa. Riskiryhmät ovat suojassa, mutta tauti ei ole harmiton kenellekään.

Kaikki ennakoinnit ovat heittäneet häränpyllyä, eikä Sanna Marinin (sd.) kesälaitumilta palanneella hallituksella ole tänään muuta mahdollisuutta kuin todeta tilanne. Taudin leviämistä ei voi kuitenkaan katsoa avuttomana sivusta.

Tarvitaan uusi, ymmärrettävä strategia ja vieläpä pikaisesti. Kaikki vaihtoehdot ovat huonoja, ja paineet ovat kovat. Vaikka paras asiantuntemus asiassa onkin lääkäreillä ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella, eivät hallitus ja sosiaali- ja terveysministeriö pääse vastuustaan. Vähimmäisvaatimus on sellainen, että kaikki viestinnän onnahtelut on jo nähty ja kuultu.

Uudet rajoitukset ovat vastenmielisiä. Ne eivät kerää kannatusta esimerkiksi eduskuntaryhmien puheenjohtajilta (HS 3.8.). Epidemiaa ei voi kuitenkaan hillitä muulla kuin rajoitusruuvia kiristämällä, vai voisiko?

Kaikeksi onneksi tapahtumia on sentään voitu järjestää. Viheliäiset virusmuunnokset ovat levinneet, eivätkä varotoimetkaan ole tehonneet toivotusti. Osansa on myös välinpitämättömyydellä.

Aika yleisesti uskottiin, että Suomi palaa kesälomien jälkeen “normaaliin” syksyyn. Tavanomainen on nyt kuitenkin kaukana. Vielä ensi vuosikin on mahdollisesti koronavuosi, jo kolmas. Kukaan ei tiedä.

Menot