Pääkirjoitukset

Kylmää harkintaa kaavoitukseen

Asumattoman pellon kaavoittaminen tonttimaaksi kaupungin reunoilla on huomattavan helppoa verrattuna keskikaupungin maankäytön suunnitteluun.

Yleiskaavoissa otetaan kantaa maankäyttöön ehkä muutaman vuosikymmenenkin päästä. Ne eivät ole suunnitelmia, jotka toteutuvat heti.

Maankäytön suunnittelu ei voi loppua laskukauteen, vaikka tonttikauppa ei käy ja isot hankkeet odottavat aikaa parempaa. Pohjalta on aina noustu ja siihen pitää olla varautunut.

Hämeenlinnan keskikaupungilla on parhaillaan meneillään useita suunnitteluhankkeita, jotka eivät ole saaneet ymmärtämystä ainakaan kaikilta alueen asukkailta. Ratkaisuja pitää kuitenkin tehdä lähiaikoina.

Keskikaupungin pysäköintiratkaisua on kierretty kuin kissa kuumaa puuroa. Vain harva poliitikko haluaa oikeasti olla tekemässä tuota ratkaisua. Oli se mikä hyvänsä, luvassa on kritiikkiä.

Ratkaisu on välttämätön keskikaupungin kehityksen kannalta erityisesti nyt, kun Goodmanin kauppakeskus vetää puoleensa niin yrityksiä kuin asiakkaita.

Suunnittelijat ovat haarukoineet viisi vaihtoehtoa, joilla kaikilla on kannattajansa, mutta myös vastustajansa, jotka ovat huomattavasti kannattajia kovaäänisempiä.

Kysymys on taas kerran toriparkista ja sen vaihtoehdoista. Niistä on äskettäin kyselty keskikaupungin taloyhtiöiden mielipiteitä. Hieman yllättäen Kaivoparkin laajennus saa eniten kannatusta. Myös linja-autoaseman pysäköintilaitos herättää kiinnostusta.

Muut vaihtoehdot jakavat kannatuksen suhteellisen tasaisesti.

Kun kysyttiin, montako autopaikkaa vastaajan edustama taho olisi valmis ostamaan pysäköintilaitoksesta, Toriparkkiin on ylivoimaisesti eniten tulijoita. Sillä on kuitenkin kaikkein kiihkeimmät vastustajat, mikä käy ilmi kyselyn vapaasta palautteesta.

Poliitikkojen pitää tehdä asiasta ratkaisu vielä kevään kuluessa. Toivottavasti päätöksen pohjaksi saadaan selkeä kustannusvertailu. Sen jälkeen tarvitaan vain kylmää harkintaa.

Samaan vyyhteen kuuluu Engelinrannan suunnittelu. Se on malliesimerkki vaikeudesta uudistaa jo rakennettua ympäristöä. Alueen asukkaat ovat ehkä kymmeniä vuosia katselleet samaa maisemaa. Muutos siinä ei miellytä silmää.

Osayleiskaava tähtää 10–20 vuoden päähän. Vain pienellä alueella uimahallin vaiheilla on odotettavissa uudisrakentamista muutaman vuoden kuluessa.

Suunnittelijoiden on katsottava tulevaisuuteen, samoin päättäjien. Heille toivoisi viisautta ja rohkeutta tehdä päätöksiä, jotka mahdollistavat kaupungin keskustan kehittämisen.

Yhtenä osana siihen kuuluu myös asemanseutu, josta ei toistaiseksi ole kuulunut kovia soraääniä. Tärkeätä on kehittää keskikaupunkia kokonaisuutena. Ratkaisujen on tuettava toisiaan.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic