Pääkirjoitukset

Kylmää tammikuun vettä hallituksen niskaan

Suomi elää työstä ja työllisyydestä. Hyvät tavoitteet eivät toteuta itseään, kuten hallituksen toivomus tuntuu kuuluvan. On hallituksen vakavan itsearvioinnin aika.
Talouspolitiikan arviointineuvosto antoi keskiviikkona tylyn arvion Sanna Marinin (sd.) hallituksen talouspolitiikasta. Kuvassa Marin viime joulukuussa Helsingissä. Kuva: Emilia Kangasluoma
Talouspolitiikan arviointineuvosto antoi keskiviikkona tylyn arvion Sanna Marinin (sd.) hallituksen talouspolitiikasta. Kuvassa Marin viime joulukuussa Helsingissä. Kuva: Emilia Kangasluoma

Talouspolitiikan arviointineuvoston tarkoituksena on talouspolitiikan tavoitteiden ja keinojen riippumaton arviointi.

Kyydin pitää olla tarvittaessa kylmää, olivat maan hyvinvointia koskevia päätöksiä tekemässä minkä tahansa poliittisen suuntauksen edustajat.

Keskiviikkoinen arviointineuvoston raportti on enemmän kuin kylmää kyytiä, se on jäätävä tammikuinen vesisadekuuro suoraan Sanna Marinin (sd.) hallituksen niskaan.

Hallitukselta uupuu arviointineuvoston mukaan suunnitelma julkisen talouden kestävyyden takaamiseksi. Finanssipolitiikka taas on liian löysää.

Nämä asiat ovat olleet luettavissa jo kiville ajaneen Antti Rinteen (sd.) ja hänen seuraajansa Sanna Marinin hallituksen ontuvasta ohjelmasta. Nyt sen laittamattoman selvästi sanovat myös talouden kiistattomat asiantuntijat.

Tällä kertaa ei Marinin hallitus voi vedota ainakaan siihen, että kysytään eri asiantuntijoilta, niin saadaan mahdollisesti toisenlainen ja ideologisesti miellyttävämpi vastaus. Nyt on suunnanmuutoksen ja hallituksen vakavan itsearvioinnin aika.

Laiskanläksyn saanut hallitus kokoontui keskiviikkona iltakouluunsa pohtimaan työllisyystoimiaan. Syytä onkin, koska niiden onnistumisesta ei ole takeita, eikä edes vähäisiä vihjeitä.

Suomi elää työstä ja työllisyydestä. Hyvät tavoitteet eivät toteuta itseään, kuten hallituksen toivomus tuntuu kuuluvan.

Hallitus on rakentanut itse itselleen aikapommin. Tulopohja nojaa hyvin pitkälle työllisyyden kasvuun, jonka eteen ei kuitenkaan ole löytynyt kouriintuntuvia keinoja.

Tulojen epävarmuudesta huolimatta hallitus on tehnyt täsmälleen sitä, mitä ei olisi pitänyt: lisännyt menoja.

Hallitus on luvannut, että huhtikuun kehysriihessä on ”selkeä” käsitys siitä, miten maahan saadaan 30 000 uutta työpaikkaa.

Mistä se voi edes tulla, kun ongelma on siinä, että kokonaistaloudellinen näkemys puuttuu. Sen taas pitäisi olla selvä kuin pläkki: tässä ja nyt.

Viimeaikaisesta lakkoilusta voidaan päätellä, ettei vastuuta Suomen selkärangasta, työllisyyskehityksestä kanneta ainakaan työmarkkinoilla.

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic