Pääkirjoitukset

Kylmänä käyvä doping-sota uhkaa olympiakisoja

Kahden ja puolen viikon päästä alkavilla Rio de Janeiron kesäolympialaisilla on valmiiksi kitkerä sivumaku. Pilaantuneita eivät ole pelkästään olympiaregatan vedet.

Kylmä doping-sota on käynnissä urheilun ytimessä, kansainvälisessä olympialiikkeessä.

Loppumaton taistelu puhtaan urheilun puolesta jatkuu, mutta onko siinä lopultakaan voittajia? – Kun Venäjä saa kaiken huomion, jäävät sivuun muut kiellettyjen aineiden käyttäjät. Heitäkin on.

Rion kisat ovat osittain pilalla jo ennen alkamistaan. Kenenkään puhtaudesta ei voi olla edelleenkään varma. Se on urheilun kyynistä todellisuutta.

Venäjän sulkeminen maailman urheilevan yhteisön ulkopuolelle on askel tuntemattomaan.

Urheilulliset menetykset ovat valtavia. Olympialaisten kaikkien aikojen mitalitaulukossa Venäjä ja sen edeltäjä Neuvostoliitto ovat Yhdysvaltain jälkeen toisella sijalla.

Politiikka ja urheilu sekoittuvat toisiinsa, ovat aina sekoittuneet. Kansainvälisten suhteiden kireys vaikuttaa kansainvälinen olympiakomitean päätöksiin, vaikka miten muuta väitettäisiin. Myös seurauksista on siten kannettava vastuu.

Venäjä ryhtyy vastatoimiin, jos tuntee tulleensa nurkkaan ajetuksi. Urheilu on siellä vakava kansallinen kysymys, mitä ilmeisimmin aivan liian vakava.

Maailman antidopingtoimikunnan Wadan raportit Venäjän systemaattisesta ja valtiojohtoisesta kiellettyjen aineiden käytöstä ja käytön peittelystä ovat yksiselitteisiä.

Doping-epäilyt ovat tähän asti jääneet omaan arvoonsa, jos näyttöä ei ole ollut. Nyt tämä helppo logiikka ei enää päde.

Venäläisurheilijoita ei ole todellisuudessa aina edes testattu, vaan heidän ”näytteidensä” puhtaus on varmistettu yksinkertaisimmalla mahdollisella tavalla: vaihdettu näyte ennen tutkimusta puhtaaseen. Se ei jätä sijaa spekulaatiolle. Jokainen puhdaskin näyte on silloin likainen.

Doping-sääntöjä on alettu soveltaa uudella tavalla: ei vain yksilöihin tai urheilujoukkueisiin, vaan kokonaisiin kansakuntiin.

Aina on joukossa myös puhtaita urheilijoita. Varmasti heitä oli isokin osa myös Venäjän urheilijoista Sotshin olympiakisoissa. Heidän ja hyvin monien muidenkin kansainvälisiin kilpailuihin tähtäävien venäläisurheilijoiden oikeudet on poljettu kentän rakoon.