Pääkirjoitukset

Kysyntä elpyy asuntomarkkinoilla

Arkistokuva. Kuva: Tapio Tuomela

Päivät pitenevät, työttömyysaste laskee ja korot ovat edelleen alhaalla. Kaikki tämä enteilee sitä, että asuntokaupan vuodesta tulee viime vuotta vahvempi.

Samaan suuntaan vihjaavat myös pankit ja kiinteistövälittävät. Asuntolainojen kysyntä on kiihtynyt tammikuussa ja ostotarjousten taso noussut lähelle asuntojen pyyntihintoja (KL 27.1). Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kuluttajien luottamus omaan talouteen. Se oli viimeksi yhtä vahvaa yli kuusi vuotta sitten.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat ennakkotietojen mukaan viime vuoden lopulla koko maassa 0,4 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Tilastokeskuksen luku on hieman harhaanjohtava Suomen asuntomarkkinoiden kahtiajaosta johtuen. Pääkaupunkiseudulla, joka on muuhun maahan nähden selvä poikkeus, hinnat nimittäin nousivat hienoisesti.

Muualla maassa vanhojen kerros- ja rivitalojen hinnat vajosivat viime vuonna vajaan prosentin.

Asumiseen erikoistuneen Hypon mukaan asuntomarkkinoiden isojako syvenee tänä vuonna edelleen. Luottolaitos provosoi, että kasvukeskuksissa asunto kannattaa omistaa, mutta muualla maassa on parempi pysyä vuokralaisena.

Jokainen tekee päätöksensä tietysti itse ja omista lähtökohdistaan, ei pelkästään Hypon vinkkien perusteella.

Silti on täyttä totta, että lähes kaksi miljoonaa suomalaista asuu halpenevien asuntojen alueella kaukana työpaikoista ja maakuntakeskuksista.

Asuntojen hintoihin vaikuttavat tietysti myös hyvät kulkuyhteydet ja väestökehitys.

Esimerkiksi Forssan seutu menetti viime vuonna satoja asukkaita (FL 27.1). Kun kysyntää asunnoille ei valtavasti ole, hinnat pysyvät alhaisina tai vähintäänkin kohtuullisina.

Myös Hämeenlinnassa asuntojen hinnat ovat olleet laskusuunnassa.

Hypossa saakka on ihmetelty, miten ”VR:n johtoryhmässä päätetään näköjään yhä useamman kaupungin saavutettavuudesta, elinvoimaisuudesta ja niiden myötä myös työ- ja asuntomarkkinoiden tulevaisuudesta.”

Kaikista Hypon mainitsemista syistä Hämeenlinnan pitää olla jatkuvasti aktiivinen VR:n suuntaan. Maakuntakeskuksen läpi Helsinkiin ja Tampereelle matelevat IC-junat eivät ole muuta kuin huonoja vitsejä.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic