Pääkirjoitukset

Kyyti kylmenee maidontuotannossa

Euroopan unionin ulkoministerit kokoontuvat torstaina Brysseliin päättämään uusista Venäjää vastaan suunnatuista pakotteista. Ukrainan hatara aselepo ei alkuunkaan ole pitänyt ja taistelut käyvät taas kiivaina. Kun EU:n pakoteruuvi tiukkenee, Venäjä kiristää vuorostaan omia vastapakotteitaan ja niin pakotteiden ja vastapakotteiden kierre syvenee entisestään.

Viime syksynä käynnistynyt vakava häiriötila näkyy jo laajasti myös Suomessa. Halvat, Venäjän markkinoille valmistetut maitojalosteet myytiin hetkessä kuluttajille, mutta ongelmat eivät sillä mihinkään poistuneet. Meijerit laskivat maidon tuottajahintoja nopeasti vastapakotteiden astuttua voimaan. Tuottajat saivat pienen kompensaation EU:lta, mutta se osoittautui lähinnä symboliseksi tuen osoitukseksi. Tuottavat itämarkkinansa menettäneet meijerit ovat irtisanoneet henkilökuntaansa ja myös lomautukset ovat tulleet tutuiksi meijereiden työntekijöille.

Elintarvikeketjun vaikeudet eivät ainakaan helpottaneet viime viikolla käynnistyneestä kaupparyhmittymien aloittamasta hintasodasta. Ostovoimaansa menettäneitä kuluttajia tuntuvat alennukset toki miellyttävät, mutta joku ne maksaa, kun kauppa ei aio tinkiä katteistaan, jotka nekin ovat kaventuneet.

Vaikka uusista pakotteista ja mahdollisista vastapakotteista ei toistaiseksi ole tietoa, Valio ilmoitti tiistaina jäsenosuuskuntiensa laskevan maidon tuottajahintaa helmikuun alusta. Sen jälkeen litrahinta on 35 senttiä, kun se parhaimmillaan oli yli 45 senttiä. Valioon kuulumattomat muut meijerit seuraavat sen esimerkkiä ja nekin pudottavat tilityshintojaan.

Tosin Tanskassa ja Ruotsissa maidon tuottajahinta on enää 28 senttiä, mutta naapureissa tuotannon olosuhteet ovat toisenlaiset kuin Suomessa muun muassa kasvuolojen, tilarakenteen ja etäisyyksien takia.

Maitotilin oheneminen jo toisen kerran lyhyen ajan kuluessa tietää lisää vaikeuksia jo valmiiksi kannattavuuskriisissä olevalle lypsykarjataloudelle. Viime kuukausina tuntuvasti halventunut öljy, viljan halpa hinta ja edullinen korkotaso vaikuttavat ajanoloon keventävästi maitotilojen kustannuksiin. Kovin nopeasti muutokset eivät näy ainakaan niillä tiloilla, jotka ruokkivat karjansa omilla rehuillaan.

Sianlihan vienti Suomesta Venäjälle loppui jo viime keväänä, mikä tiesi niin ikään vaikeuksia sekä tuottajille että teollisuudelle. Sitkeiden neuvottelujen jälkeen sianlihan vienti Kiinan mittaville markkinoille on käynnistymässä ja se korvaa Venäjän tukkimat vientikanavat.

Meijeriteollisuus ei lihayhtiöiden tapaan ole löytänyt uusia markkinoita tuotteilleen ja sen on sopeuduttava entisestään kiristyneeseen kilpailuun, aleneviin hintoihin ja kuluttajien ostovoiman laskuun. Mikäli häiriötilanne jatkuu kovin pitkään, jälki on tuhoisaa elintarviketeollisuuden työpaikoille ja maataloudelle.

Kerran lopetettua tehdasta tai tyhjentynyttä navettaa ei kovin helposti oteta uudestaan alkuperäiseen käyttöönsä.