Pääkirjoitukset

Laaja testaus tuottaa tietoa taudinkulusta

Suomi lähti koronavirustestaukseen takamatkalta, mutta kirii nyt testauskapasiteetissaan. Testauksia on perusteltua laajentaa.
Kattavampi koronavirustestaus lisää tietoa ja mahdollistaa oikea-aikaisen reagoinnin. Kuva: epa08353351
Kattavampi koronavirustestaus lisää tietoa ja mahdollistaa oikea-aikaisen reagoinnin. Kuva: epa08353351

Suomessa on otettu koronavirusnäytteitä pian 50 000, joista varmennettuja tartuntatapauksia reilut 3 000. Väestön riveissä lymyää kuitenkin taudin sairastajia, sitä tietämättään kantavia ja sen sairastaneita.

Suomi rajoitti virustestauksensa alusta asti vaikeaoireisiin tartuntaepäiltyihin, koska kapasiteetti ei laajempaan toimintaan olisi oikein riittänyt.

Nyt tilanne alkaa Suomessa hiljalleen kääntyä, vaikka testaustarvikkeista on pandemian aikaan maailmanlaajuinen pula.

Laboratoriot voivat testata Suomessa tätä nykyä noin 4 000 koronavirusnäytettä päivässä, ja testauskapasiteetti laajenee edelleen.

Koronavirustestejä tehdään sekä julkisella että yksityisellä sektorilla useassa laboratoriossa. Mukana on myös kotimaista alan osaamista.

Tärkeää on ollut jäljittää tartuntojen koko ketju. Kun sairastavien määrä kasvaa suureksi, jäljityksen hyöty tosin heikkenee.

Näytteenottoa on nyt kuitenkin tarpeen lisätä ja testata muitakin kuin vain potilaita, joilla epäillään koronavirustartuntaa, sekä terveyden- ja sosiaalihuollon henkilökuntaa ja oirehtivia hoitolaitosten asukkaita ja riskiryhmäläisiä.

Testauskapasiteetin kasvaessa näytteitä on hyödyllistä ottaa myös varsin lieväoireisilta, sairastavan kontakteilta, matkoilta palaavilta ja muilta potilasryhmiltä. Nopean testin avulla sairaat saadaan pikaisesti erityksiin tartuttamasta muita.

Huoltovarmuuden takaamiseksi pitää testata etenkin kriittisten alojen toimijoita. Terveet ja tautiin immuniteetin kehittäneet voisivat näin palata normaalisti töihin.

On otettava huomioon myös se, että koronavirustestit eivät ole vielä täysin varmoja, mutta laaja testaus antaa tilanteesta paljon luotettavampaa tietoa kuin rajoitettu.

Testaamisessa olennaisinta on saada lisää tietoa koronaviruksen leviämisestä. Laajat testaukset lisäävät tietämystä taudinkulusta ja auttavat saamaan tilanteen hallintaan. Koronatestejä kannattaa tehdä niin paljon kuin mahdollista.

Rajoitusten purkamiseen pitää yhdistää tehostettu testaaminen, jotta epidemia ei pääse leviämään hallitsemattomasti.