Pääkirjoitukset

Laajinta päivystystä ei ole ollut tähän astikaan

Sairaalamaailmassa tapahtui tällä viikolla Kanta-Hämeessä monenlaista.

Sairaanhoitopiirin hallitus päätyi keskussairaalan peruskorjaamisen sijasta suosittelemaan kokonaan uuden sairaalan rakentamista ja vielä ihan uuteen paikkaan.

Muutamaa päivää myöhemmin hallitus vihdoin julkisti pitkään panttaamansa listan laajan päivystyksen sairaaloista.

Listalla ei ollut suuria yllätyksiä, mutta varsinkin aluesairaalat saavat kylmää kyytiä.

Kuten jo pitkään ounasteltiin, Kanta-Hämeen keskussairaala ei ole laajan päivystyksen listoilla.

Laajinta päivystystä ei Hämeenlinnassa ole ollut tähän astikaan. Sairaanhoitopiirin johto vakuuttaa, että toiminnot jatkuvat suurin piirtein nykyvahvuisina.

Sosiaali- ja terveysministeriön ja valtioneuvoston tiedottaminen ei tässä asiassa ole mennyt ihan nappiin. Poliittisesti tulenaran listan julkistamista on turhaan pantattu.

Se on edistänyt huhuja. Kun päivystysuudistukseen liittyvä lakiesitys vihdoin julkistettiin, siitä esiintyi julkisuudessa monenmoista tulkintaa.

Uudistuksen sisältö on osin auki, koska sairaanhoitopiirien odotetaan yhdessä oman erva-alueensa kanssa neuvottelevan työnjaoista. Tilanne tarkentuu kesän kuluessa.

Päivystyksessä suurimmat muutokset ovat tulossa Forssaan, jos lakiesitys toteutuu sellaisenaan. Käytännössä se tarkoittaa, ettei Forssassa enää päivystettäisi.

Takaportti tosin on olemassa, sillä erva-alueiden hakemuksesta on mahdollista jatkaa päivystyksiä pienemmissäkin sairaaloissa, jos se on väestön kannalta tarpeellista.

Asiasta varmaan keskustellaan Pirkanmaan ervan kanssa kesän kuluessa samalla, kun pohditaan keskussairaaloiden työnjakoja.

Keskussairaalalle ehkä tärkeintä on taata, että synnytykset säilyvät Hämeenlinnassa.

Myös leikkauksia hallitus olisi keskittämässä vähintäänkin keskussairaalatasolle.

Perusteina ovat säästöt ja potilasturvallisuus. Paljon leikkaavan henkilöstön ammattitaito kehittyy, toisin kuin harvakseltaan leikkauksia tekevien.

Nyt somessa kysytään, kannattaako rakentaa tai edes peruskorjata sairaalaa, kun maakunnasta lähtee kaikki.

Niin tuskin käy, mutta tavat tuottaa palveluja muuttuvat. Vanhaan ei voi takertua.

Päivän lehti

5.7.2020