Pääkirjoitukset

Laatujournalismille on edelleen selvä tilaus

Hämeen Sanomien ja Forssan Lehden sekä kymmenen muun maakuntalehden yhteistoimitus Lännen Media menestyi mainiosti Sanomalehtien liiton vuoden parhaiden juttujen kisassa.

Lännen Median toimittajan Juha Vainion uutinen siitä, kuinka tarkastamatonta, monesti rasistista valejournalismia suoltava vihasivusto tienaa isoja tuloja tunnettujen suomalaisyritysten mainoksilla, valittiin vuoden parhaaksi jutuksi.

Tuomariston mielestä ajankohtaisesta aiheesta oli tehty oma uutinen, jolla on yhteiskunnallista merkittävyyttä ja vaikuttavuutta.

Jutun jälkeen tunnetut suomalaisyritykset vetivät mainoksensa pois MV-lehden sivuilta.

Tuomariraati myös arvioi, että uutinen toi täysin uuden näkökulman paljon julkisuudessa olleeseen aiheeseen.

Tärkeimmän juttupalkinnon lisäksi Lännen Medialle tuli palkintosija sivukilpailussa sekä menestystä feature-juttujen sarjassa.

Vuoden 2014 loppupuolella perustettu Lännen Media on suomalaisessa sanomalehtimaailmassa pitkään kaivattu, merkittävä ja tärkeä uudistus.

Heti alusta pitäen oli selvää, että Lännen Mediasta muodostettaisiin 12 maakuntalehden yhteinen laatuprojekti. Moni ulkopuolinen epäili sitä, ettei tällaisille lupauksille löytyisi lopulta katetta, vaan että Lännen Mediasta muodostuisi pelkkä kulujen karsintaprojekti.

Toisin on käynyt.

Nyt jaettujen palkintojen ohella Lännen Media on noussut raketin lailla siteeratuimpien suomalaismedioiden joukkoon vain puolessatoista vuodessa.

Lukijalupaus siitä, että Lännen Media tuottaa osakaslehtien lukijoille valtakunnallista laatujournalismia, jotta kunkin talon omat toimittajat voivat keskittyä paikallisiin asioihin, on toteutunut.

Osakaslehdissä yhteistoimitus on tuottanut joskus päänvaivaa. Eri toimitusjärjestelmät, lehtien kiinnimenoajat ja työskentelytavat tuottivat alkutaipaleella ongelmia. Tärkeintä on kuitenkin se, mikä tuo arvoa lukijalle.

Valheisiin tai puolitotuuksiin perustava vihajournalismi elää internetissä omaa elämäänsä, ja tällaisen sivuston voi perustaa kuka tahansa.

Aivan eri asia on tuottaa laatua, johon lukija voi luottaa. Laatuun kuuluu myös se, että lehdet laativat oikaisun, jos tiedot osoittautuvat vääriksi.

Päivän lehti

3.7.2020