Pääkirjoitukset

Lahden kisat onnistuivat jopa yli odotusten

Hiihdon maailmanmestaruuskilpailut päättyivät sunnuntaina miesten 50 kilometrin yhteislähtökilpailuun. Yleisö sai vajaan kahden viikon aikana loppuun asti vastinetta rahoilleen.

Tunnelma latujen varrella oli lähes norjalaisen riemukas: Kisat onnistuivat urheilullisesti loistavasti. Pettymyksen ja riemun hetkiä oli juuri sopivasti.

Lahti ja Suomi osaavat järjestää edelleen huippuluokan maailmanmestaruuskisat. Salpausselän vaativiin maastoihin voidaan hakea niitä huoletta vastaisuudessakin. Nämä olivat järjestyksessään jo seitsemännet, mutta eivät suinkaan viimeiset.

Lahden kisoista muistetaan pari dramaattista miesten loppukaarteen kaatumista, mutta ennen kaikkea MM-hiihdot olivat hurmiossa kultaa hiihtäneen Iivo Niskasen, 25, kisat. – Ilman sinivalkoista menestystä ja kultaista täyttymystä kisat olisivat jääneet vaisuksi kuiskaukseksi.

Kotikisat ovat aina kotikisat, joissa suomalaisten urheilijoiden on pystyttävä esittämään parastaan. Muuten on vaikea perustella panostuksia huippu-urheiluun, joka on sittenkin ennen kaikkea tulosurheilua.

Maastohiihto jäi ainoaksi Suomen menestyslajiksi. Se teki lovensa yleisömääriin ja siten myös kisojen taloudelliseen tulokseen. Mäkihyppy ja yhdistetty olivat muiden maiden juhlaa.

Norjalaisten ylivoimaan on suurkisoissa jo totuttu, mutta nyt odotukset olivat tavanomaista sekavammat doping-skandaalien takia.

Norjalaiset hiihtivät hienosti ylivertaista uraansa jatkavan Marit Björgenin johdolla, eivätkä jättäneet naisten hiihtomatkoilla muille ainoatakaan kultamitalia. He eivät kuitenkaan saaneet ensimmäistäkään kultaa ilmaiseksi.

Dopingista ei näiden MM-kisojen yhteydessä ole paljonkaan puhuttu. Se on voinut olla osin kohteliaisuutta valtiojohtoisesta dopingista syytettyä Venäjää, Norjaa ja ehkä myös kisaisäntiä kohtaan.

Doping on edelleen hiihdon ja muunkin urheilun syöpä, josta ei vaikenemalla päästä. Ei voi kuin luottaa doping-kontrolliin, joka on nykyään aikaisempaa kattavampaa ja tasapuolisempaa.

Tekopyhyys on yhtä vastenmielistä kuin vilpinteko. Siihen pesäeron teki Iivo Niskanen kertoessaan voittohiihtonsa jälkeen, että hänen idolinsa on ollut aikaisempi olympiavoittaja ja maailmanmestari Mika Myllylä. – Niin on monen muunkin.

Päivän lehti

28.5.2020