fbpx
Pääkirjoitukset

Läheiset naapurit täydentävät toisiaan

Venäjän toimet läntisellä sotilasalueellaan ja arktisissa tukikohdissa huolettavat. Suomi ja Ruotsi syventävät yhteistyötään puolustuksessa.
Puolustusministerit Jussi Niinistö ja Peter Hultqvist ja tulevat erittäin hyvin toimeen keskenään. Kuva: Pekka Lassila

Hallitusneuvottelujen venyminen Ruotsissa ja eduskuntavaalit Suomessa voivat hetkellisesti hidastaa maiden välisen puolustusyhteistyön syventymistä.

Varsinaisen yhteistyön hoitavat ammattilaiset puolustusvoimissa, mutta henkilövaihdokset ministeritasolla tuovat aina epäjatkuvuutta.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvistilla on jopa suomalaisia sukujuuria. Demariministeri on erittäin hyvissä väleissä niin tasavallan presidentti Sauli Niinistön kuin puolustusministeri Jussi Niinistön kanssa.

Hultqvistin jatkaminen puolustusministerinä on hyvin mahdollista, jos Stefan Löfvenin jatko pääministerinä menee läpi.

Demareiden johtama vähemmistöhallitus tarvitsee Ruotsissa keskustan, liberaalien ja vasemmiston tuen. Varsinkin vasemmistolle Löfvenin perinteisen blokkilinjan ylittävät myönnytykset ovat vaikeita nieltäviksi.

Molempien maiden puolustusministerit esiintyivät Ruotsin tärkeimmässä turvallisuuspoliittisessa tilaisuudessa Sälenissä.

Hultqvist kävi läpi Venäjän voimistuneita toimia maiden lähialueilla, Kaliningradissa, Venäjän läntisellä sotilasalueella ja Neuvostoliiton aikaisilla, arktisissa tukikohdissa.

Suomi ja Ruotsi tekevät yhteistyötä myös Norjan ja Tanskan kanssa. Vain Suomen kanssa Ruotsi suunnittelee toimia myös rauhan ajan ulkopuolella.

Norja, Tanska ja Islanti ovat Naton varsinaisia jäseniä, mutta Suomi ja Ruotsi jatkavat sotilasjärjestön läheisinä kumppaneina.

Ruotsissa porvaripuolueet veisivät maan Natoon, mutta demarit eivät. Suomen eduskuntavaaleissa Nato jäänee tuoreempien teemojen varjoon.

Ennen Krimin niemimaan kriisiä Ruotsi keskittyi puolustusvoimillaan kansainvälisiin tehtäviin jättäen oman alueensa puolustamisen liian vähälle.

Ruotsilla riittää uskottavuutta ilma- ja merivoimissaan, mutta maavoimien uudelleen rakentaminen vie aikaa. Siinä apu löytyy läheltä yhteistyöstä, kun Suomella on Pohjois-Euroopan suurimmat maavoimat. Siinä mielessä naapurimaat täydentävät hyvin toisiaan.

Menot