fbpx
Pääkirjoitukset

Lainsäädännöstä aseita terrorismia vastaan

Lainsäädäntö terrorismista on Suomessa jo varsin kattavaa, mutta työryhmä esittää siihen vielä laajennuksia. Terroristijärjestön jäsenyyden kriminalisointi kaatui näytön vaikeuteen.
Päätös kotiuttaa suomalaisia al-Holin pakolaisleiriltä Syyriasta johti terrorismilakien arviointiin. Kuva: AHMED MARDNLI
Päätös kotiuttaa suomalaisia al-Holin pakolaisleiriltä Syyriasta johti terrorismilakien arviointiin. Kuva: AHMED MARDNLI

Oikeusministeriön työryhmä esittää nyt terroristiryhmään värväytymisen kriminalisontia. Suomen terrorismirikoslakeihin tarjotaan uutta rikosnimikettä ”terrorismirikoksiin liittyvästä julkisesta kehottamisesta”.

Kehotus voi tapahtua missä tahansa, joukkokokouksessa tai vaikka sosiaalisessa mediassa.

Rangaistavaksi työryhmä nimeäisi ymmärrettävästi vielä julkisen kehotuksen terroristiryhmän rahoittamiseen sekä matkustamisen toiseen maahan kehottamisrikosta varten.

Nykyisessä lainsäädännössä on jo kriminalisoitu mm. terroristiryhmän toiminnan edistäminen ja rahoittaminen.

Esityksen mukaan jatkossa olisi rangaistavaa hoitaa myös tehtävää, joka on olennainen ryhmän terroristisen rikollisen toiminnan kannalta.

Kyseinen tehtäväkirjo on kovin laaja, joten punnittavaksi tulee olennaisuuden määritelmä. Epäillyn on otettava osaa ryhmän toimintaan aktiivisesti.

Työryhmä ei kuitenkaan esitä rangaistavaksi pelkkää terroristiryhmän jäsenyyttä tai ryhmään kuulumista, koska sen määritteleminen ja näyttäminen toteen on vaikeaa.

Terroristijärjestöillä ei ole jäsenrekisteriä. Toisekseen pulmallista on kaikkien terroristijärjestöjen nimeäminen. Aktiivisuus terroristiryhmässä on paremmin osoitettavissa.

Terroristijärjestöön kuulumisen rangaistavuutta on vaatinut etenkin kokoomus. Presidentti Sauli Niinistökin on todennut, että terroristijärjestöön kuulumisesta pitäisi rangaista.

On selvää, että terrorismilait on pidettävä aina ajan tasalla. Terrorismi kuuluu merkittäviin turvallisuusuhkiin.

Pelkovaikutus on itse iskujen uhkaa suurempi. Terrorismi pyrkii väkivaltaisilla iskuilla ja pelon avulla vaikuttamaan päätöksentekoon ja henkiseen ilmapiiriin sekä näin horjuttamaan yhteiskuntarakennetta.

Terrorismirikoslakien arviointi tuli ajankohtaiseksi vuodenvaihteessa hallituksen päätettyä kotiuttaa suomalaisia al-Holin leiriltä Syyriasta. Terrorismilainsäädännön kiristys on kompromissinomainen kumarrus toiseen suuntaan.

Lainsäädännön pitää varautua siihen, että Suomeen palaa tai täällä vaikuttaa ääriryhmissä toimineita ihmisiä.

Menot