Pääkirjoitukset

Lapset ovat rikkaus, ei heitä rahalla synny

Suomalaisten hedelmällisyys on vajonnut muutamassa vuodessa historiallisen heikoksi. Lapsia on syntynyt viimeksi vähemmän nälkävuosien aikaan 1800-luvulla.
Suomessa syntyi viime vuonna vain noin 46000 lasta, kun vuosikymmenen alussa lapsia syntyi vielä lähes 61000. Kuva: Terho Aalto
Suomessa syntyi viime vuonna vain noin 46000 lasta, kun vuosikymmenen alussa lapsia syntyi vielä lähes 61000. Kuva: Terho Aalto

Suomen laskennallinen kokonaishedelmällisyysluku oli viime vuonna koko mittaushistorian matalin: 1,35 lasta naista kohti. Viime vuosikymmenen alussa lukema oli 1,87.

Syyksi vauvakatoon on arvioitu osaltaan nykysukupolvien mukavuudenhalua ja toisaalta epävarmuutta tulevaisuuden suhteen. Liiallinen ahdistus maailmanmenosta ei innosta lapsentekoon.

Onpa Suomen syntyvyyden nostajiksi esitetty ulkomaalaistaustaisia äitejä, koska heidän osuutensa synnyttäneistä on kasvanut. Heidän varsin rajallinen osuutensa ei riitä vielä kääntämään koko Suomen syntyvyyslukuja.

Maahanmuuttoa arvostelevat väittävät, että runsaslapsiset maahanmuuttajaperheet täyttävät ajan myötä koko Euroopan.

Tilastojen mukaan ulkomaalaistaustaisista äideistä valtaosa on muuttanut Suomeen avioliiton perässä juuri Euroopasta.

Totta on se, että vähälapsisuus maailmassa on eräänlainen hyvän elintason seuraus.

Lapsimäärä laskee hyvän elintason, koulutuksen ja terveydenhoidon myötä, kun lapsikuolleisuudesta ei ole murhetta eikä lapsikaartia tarvita vanhempiensa loppuiän turvaksi. Sama kehitys on toistunut eri maissa ja mantereilla.

Eläketurvakeskuksen julkistama tilastollinen skenaario luo uskoa, että matala syntyvyys voi hyvinkin vielä korjaantua ja saattaa selittyä lasten saannin lykkäämisellä.

Kanta-Hämeessä on myös luottoa siihen, että syntyvyys ei tästä enää ainakaan laske.

Ei siis kannata heittää kirvestä kaivoon, vaan pesuvadin kanssa sängyn alle. Niinhän perinteiset tytön- ja pojanteko-ohjeet kehottavat.

Ikävintä syntyvyyskeskustelussa on lapsettomien syyllistäminen.

Moni huutaa apuun valtiota. Perhepolitiikalla kuten lapsilisien nostolla ja erilaisilla tuilla valtio voi parantaa lapsenteon edellytyksiä mutta ei muuta. Perhevapaauudistuskaan tuskin nostaa syntyvyyttä.

Lapset ovat rikkaus, mutta ei lapsia rahan voimalla synnytetä. Eikä talouden tai eläkejärjestelmän takaajiksi.

Enemmän on kyse perhearvoista ja asenteista.

Menot