Pääkirjoitukset

Lapsia pitää varoittaa toistuvasti netin riskeistä

Oulun poliisi tutkii parhaillaan kolmea vakavaa lapseen kohdistunutta seksuaalirikosta. Törkeistä teoista epäillään useita ulkomaalaistaustaisia miehiä.
Poliisi saa tutkittavakseen yhä enemmän erilaisia internetissä tapahtuvia rikoksia. Petokset, verkossa tapahtuvat seksuaalirikokset ja kiristystapaukset kuten Vastaamo-tietomurto eivät näy rikollisuutena kaduilla. Arkistokuva

Viime kuukausien tapahtumat Oulussa ovat herättäneet laajaa järkytystä – hyvästä syystä. Pohjois-Pohjanmaalla on ilmennyt useita pahuutta tihkuvia ja vastenmielisiä tapauksia, joissa ulkomaalaistaustaiset miehet ovat houkutelleet alaikäisiä tyttöjä kanssaan kontaktiin netin kautta.

Nämä kontaktit ovat johtaneet pahimmillaan vakaviin seksuaalirikoksiin.

Tästä syystä poliisi on varsin poikkeuksellisessa viestissään kehottanut erityisesti nuoria tyttöjä ja nuorten vanhempia tarkkaavaisuuteen sosiaalisessa mediassa.

Hälytyskellojen pitääkin kilkattaa kovaa ja myös kauas, jos suomea taitamattomat miehet ottavat yhteyttä itseään selvästi nuorempiin tyttöihin. Sama tietysti pätee myös, mikäli kontaktinottaja on suomea taitava aikuinen mies.

Käytännössä kaikki suomalaiset nuoret käyttävät nettiä päivittäin. Heille pitää tehdä netin vaarat jo hyvin nuoresta pitäen selviksi. Lisäksi vanhempien on syytä tietää, mitä lapsi verkossa puuhaa.

Kaikkien suomalaisten pitäisi tietää, että kuka tahansa voi netissä esiintyä väärällä identiteetillä ja erilaiset huijaukset ovat verkon arkipäivää. Lisäksi arveluttava tai jopa laiton materiaali on joka hetki vain muutaman klikkauksen päässä.

Muun muassa näistä syistä jokainen meistä tarvitsee verkkolukutaitoa. Kokenut netin käyttäjä huomaa nopeasti vähintään valtaosan vedätyksistä, joten ongelmia ei synny. Nuoret tarvitsevat opetusta verkkokriittisyyteen niin kaveripiiriltä, kotoa kuin koulustakin.

Poliisin varoituksen tarkoitus ei tietenkään ole syyllistää. Seksuaalirikoksen uhrit ovat nimenomaan uhreja.

Oulun tapauksessa tutkinnasta ja tiedottamisesta vastaa poliisi ja tuomioista aikanaan oikeuslaitos. Myös poliitikkojen olisi hyvä muistaa tämä. Viimeaikainen syyttely – ja poliittisten pisteiden kalastelu – esimerkiksi Twitterissä ei tässä tilanteessa auta. Kukaan ei ole tilannut Suomeen ketään lapsia raiskaamaan.

Kiihkeimpien huutajien kannattaa pitää myös mielessä, että maahanmuuttokriittisin puolue oli hallituksessa juuri silloin, kun kymmeniätuhansia turvapaikanhakijoita vyöryi Suomeen.