fbpx
Pääkirjoitukset

Lasten ahdistelija ansaitsee rangaistuksensa – Jokaisella on oikeus koskemattomuuteen

Keski-Suomen käräjäoikeus luki kaksikymppiselle miehelle lakia. Kuva: Tommi Anttonen

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi laajassa lasten hyväksikäyttöjutussa 21-vuotiaan miehen 10 vuodeksi vankeuteen, koska tämä oli käyttänyt hyväksi toistasataa lasta sosiaalisessa mediassa.

Käräjäoikeuden tuomio vastaa kansan vaatimuksiin siitä, että erityisesti lapsiin kohdistuvia seksituomioita pitää kiristää. Parin vuoden ehdolliset tuomiot ovat vaikuttaneet pieniltä nuhteilta.

Uhreille tapaus jättää kuitenkin pysyvän vamman sieluun.

Käräjäoikeus luki miehen syyksi lähes 260 syytekohtaa, joista satakunta törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Alaikäiseksi tekeytynyt mies houkutteli jopa esikouluikäisiä lähettämään itselleen Tiktok-videopalvelussa seksuaalisia videoita ja kuvia.

Nuoret uhrit saattoivat pitää Snapchat-sovelluksen käyttöä turvallisena, koska siitä videot häviävät normaalisti 1–2 katselukerran jälkeen. Mies käytti kuitenkin erillistä sovellusta, jolla pystyi tallentamaan lasten lähettämät videot itselleen.

Poliisi löysi tuomitun miehen takavarikoiduista puhelimista ja tietokoneilta yli puolitoistatuhatta lasten lähettämää videota sekä muuta netistä ladattua hyväksikäyttömateriaalia.

Uhreja voi hyvinkin olla enemmän, kuin oikeuskäsittelyssä paljastui.

Lapset eivät välttämättä halua kertoa oudoista tai ikävistä kokemuksistaan eteenpäin. Niihin liittyy omaa häpeää ja pelkoa isosta haloosta ja nettiajan rajoittamisesta.

Lapsi kertoo ns. grooming-kokemuksistaan valitettavasti mieluummin ystävälleen kuin aikuiselle. Grooming tarkoittaa tilannetta, jossa aikuinen ihminen pyrkii houkuttelemaan lasta seksuaalisiin tekoihin luomalla tähän luottamuksellisen suhteen.

Groomingissa lapsen ”ystävä” ilmenee inhaksi hyväksikäyttäjäksi ja kiristäjäksi, joka ansaitsee tuntuvan rangaistuksen.

Pelastakaa lapset pitää yllä Nettivihje-palvelua, jonne voi ilmoittaa lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivaltaisesta materiaalista tai siihen liittyvästä toiminnasta netissä.

Digitaalista mediaa ei voi enää erottaa lasten arjesta. Lapset viettävät siellä aikaansa ja pitävät sen kautta yhteyttä toisiinsa.

Huoltajien on hyvä kiinnostua lastensa digitaalisesta arjesta ja tähdentää syyllistämättä ja pelottelematta, miten toimia verkossa turvallisesti. Jokaisella on oikeus ruumiilliseen ja henkiseen koskemattomuuteen.

Menot