fbpx
Pääkirjoitukset

Lasten asia on koko kansakunnan asia

Ei lastenhoito kaikkine velvollisuuksineen mitään lokoisaa vapaa-aikaa ole. Se on tulevaisuuden Suomen rakentamista jos mikä. Lasten hankkiminen on nostettava arvoonsa.
Myös laadukasta päivähoitoa ja varhaiskasvatusta tarvitaan. Hämeenlinnalaisen Kaivokadun päiväkodin lapsia pihaleikeissään vuonna 2014. Kuva: Terho Aalto
Myös laadukasta päivähoitoa ja varhaiskasvatusta tarvitaan. Hämeenlinnalaisen Kaivokadun päiväkodin lapsia pihaleikeissään vuonna 2014. Kuva: Terho Aalto

Tasa-arvoa kannattavat kaikki – ja myös pitkään ja hartaasti suunniteltua perhevapaauudistusta, mutta Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella mitä kannatettavin hanke kariutui lähinnä päähallituspuolue keskustan vastustukseen.

Ei pidä väitellä enää siitä, tarvitaanko uudistus. Se tarvitaan jo yksin siksi, että syntyvyys on saatava nousuun. Toimeen tartuttakoon jo tänään laajasti ympäri Suomen niemen.

Tasa-arvon edistäminenkin on tarpeellista, mutta se on kaikkine eri uudistusmalleihin liittyvine yksityiskohtineen kuitenkin enemmän kuivakkaa teoriaa.

Naisilla ja miehillä on perhe-elämään liittyen yhtäläiset velvollisuudet ja myös oikeuksien pitää olla sitä.

Äidit pitävät ylivoimaisen valtaosan perhevapaista, eivätkä isät useinkaan ota vastaan edes niitä isyysvapaita, joihin heillä on oikeus.

Tämä kuvastaa, ei niinkään vanhakantaista arvomaailmaa, vaan sitä todellisuutta, jossa lapsiperheet elävät. Valinnanvapaus on kaunis tavoite, mutta senkään vallitessa kaikki ei aina mene kuin Strömsössä.

Perheet joutuvat miettimään, kumpi vanhemmista voi jäädä kotiin pidemmäksi aikaa ja kumman on talouden sanelema pakko mennä töihin.

Koko keskustelu uudistusmalleista kaipaa raikasta tuuletusta. Pitäisikö lopettaa puhuminen perhevapaista? Ei lastenhoito kaikkine velvollisuuksineen mitään lokoisaa vapaa-aikaa ole. Se on tulevaisuuden Suomen rakentamista jos mikä.

Tämä sitä vastoin olkoon ummehtunutta eilistä: naisten työllistymisen esteeksi on voinut nousta se, että hän on synnytysikäinen. Ei voi nousta enää. Se aika meni jo.

Uusi lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen tuo Ylen haastattelussa (30.4.) keskusteluun tarpeellisen näkökulman, perheiden moninaisuuden. Hän huomauttaa, että yksi ja sama uudistusmalli ei sovi kaikille perheille.

Suomalaista ydinperhettä, isää, äitiä ja kahta lasta ei useinkaan enää ole. Perheiden kirjo on laaja.

Kaikki lapset ovat kuitenkin vain kerran pieniä ja siksi asian oivaltavat haluavat hoitaa heitä kotona ne ohikiitävät hetket. Siihen pitää olla mahdollisuus sekä isillä että äideillä.

Menot