Pääkirjoitukset

Lastenvaunut tekevät tilaa rollaattoreille

Syntyvyyden lasku on huolestuttavasti jyrkentynyt Suomessa. Viime vuonna syntyi vain alle 53 000 lasta, mikä on liki viisi prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tilastokeskuksen mukaan suhteellinen lasku on suurin sitten 1970-luvun.

Vauvojen määrä on pienentynyt jo kuutena vuonna peräjälkeen. Laskennallinen kokonaishedelmällisyysluku putosi jo 1,57 lapseen naista kohti. Toissa vuonna lukema oli 1,65 ja vielä 2006–2012 päälle 1,8.

Viime vuotta heikompi syntyvyys on ollut vain vuonna 1973: 1,50 lasta naista kohti. Tuolloin vauvoja syntyi vuodessa kuitenkin lähes 4000 enemmän nyt, koska hedelmällisessä iässä olivat suurten ikäluokkien naiset.

Kanta-Hämeessä kokonaishedelmällisyys on laskenut lukemaan 1,59. Takavuosina maakunta oli kymmenyksen koko maan keskiarvoa edellä. Suomessa syntyvyys on suunnilleen kohdillaan vain Pohjanmaalla. Varsinais-Suomessa ja Uudellamaalla perheissä on useimmiten yksi lapsi, kun hedelmällisyysluku oli viime vuonna 1,45.

Syntyvyys on matanut Suomessa jo vuodesta 1969 alle väestön uusiutumistason: 2,1 lasta naista kohden. Tätä menoa Suomi hiipuu kansakuntana maapallolta. Valtio tarvitsisi väestönsä huoltosuhteen oikaisemiseksi lisää nuorta polvea töitä tekemään. Sorvin ääreen tarvitaan myös maahanmuuttajia.

Siihen, montako lasta perheet hankkivat, vaikuttaa myös yhteiskunnan yleinen suhtautuminen lapsiin ja lapsiperheisiin.

Yhteiskunnan kannattaisi parantaa lapsiperheiden tukea ja saattaa perhevapaauudistus vihdoin maaliin. Kannustavat perhe-etuudet helpottaisivat perheiden pärjäämistä ja voisivat hyvinkin nostaa syntyvyyttä. Vaikkei syntyvyys edes hetimmiten nykyisestä juuri nousisi, lapsiperheiltä raha palautuisi kulutuksen kautta pikaisesti takaisin kiertoon.

Vauvapäätökset ovat toki monisyisiä yksityisasioita, eikä yhteiskunnan tehtävä ole sanella lapsilukua tai vaatia pareilta lapsia. Yhteiskunnan tehtävä on vaalia nykyisiä ja tulevia veronmaksajiaan. Valtion lisäksi kunnat voivat toiminnallaan edesauttaa työpaikkoja ja huolehtia asunnoista ja palveluista päivähoidosta alkaen.

Alhainen syntyvyys jäytää työttömyyden lailla yhteiskunnan toimintakykyä. Vauvapulaa seuraa aikanaan pula työikäisestä väestä. Silloin muutokset alkavat olla turhan myöhässä.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic