fbpx
Pääkirjoitukset

Laveasta esityksestä on matkaa ratkaisuun

Olisi äärimmäisen hyvä asia, jos Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ei tarvitsisi runnoa läpi työelämän uudistuksia pakkolakeina. Sipilä antoi työmarkkinajärjestöille aikaa korvaavan ratkaisun löytämiseen ensin muutaman päivän ja sitten kuluvan kuun loppuun. Sekään aikaraja ei näytä riittävän.

SAK:lta ei saatu maanantaina odotettua vihreää valoa hallituksen perustavoitteelle, viiden prosentin kilpailukykyloikalle. SAK ei edelleenkään ymmärrä lähtökohtaa, vaan pitää sitä hallituksen ja samalla työantajaleirin sanelupolitiikkana.

Olisi toki lähes ennen kuulumatonta, että ay-liike lähtisi lähtökohtaisesti neuvottelemaan työntekijöiden etujen heikentämisestä. Tavoitteet ovat tähän asti olleet aivan toiset.

Tärkeintä on, että Suomen suurin keskusjärjestö on viimein valmis neuvotteluihin, tosin omilla ehdoillaan, mutta onpa kuitenkin.

Viiden prosentin tavoitteen taakse ovat asettuneet työntekijäpuolelta etunenässä STTK ja Akava, mikä on lisännyt SAK:n painetta vetää omaa tiukempaa linjaansa. Ay-liikkeen sisällä velloo palkansaajien uuden jättijärjestön perustaminen.

Jyrkintä linjaa vetävä Auto- ja kuljetustyöläisten AKT:n Marko Piirainen vaatii työnantajia aidosti mukaan neuvotteluihin. Vaatimus on harvinaisen asiallinen AKT:n esittämäksi.

Työnantajajärjestöt eivät voi loputtomiin piiloutua Sipilän hallituksen selän taakse. Kolmikanta on kriisissä, mutta voi edelleen päästä myös tuloksiin.

Lauri Lylyn mukaan osapuolet tuovat neuvottelupöytään omat tavoitteensa. Tämä on ymmärrettävissä siten, että Suomen kilpailukyvyllä ei ole SAK:lle niinkään väliä. Se on valitettavan huono lähtökohta.

SAK esittää laajaa pakettia, jota laventaa ennen muuta kytkentä tulevaan, vuoden 2016 jälkeistä aikaa koskevaan työmarkkinakierrokseen. SAK haluaa tietää, millaisia muutoksia hallitus kaavailee työttömyysturvaan ja paikalliseen sopimiseen. Laveasta paketista on pitkä matka tuloksiin.

Lauri Lyly arvioi, ettei ratkaisu ole valmis syyskuun loppuun eli ensi keskiviikkoon mennessä. Valtapelin hajulta ei voi välttyä. SAK hakee mitä ilmeisimmin yhä uutta lisäaikaa.

Sovinnollisuus on paikallaan, koska asia on tärkeä koko suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuudelle. Raja tulee kuitenkin vastaan kärsivällisyydessäkin.

Menot