Pääkirjoitukset

Leikkauslista pysyy kirosanana

Hallitus ei valmiste leikkauslistoja, vakuutti pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sunnuntaina Ylen pääministerin haastattelutunnilla.

Kataisen tarkoitus on aivan ilmeisesti rauhoitella kansaa. Päämäärä on sinänsä jalo ja kannatettava, talouden kylmät tosiasiat vaan tahtovat hautautua näiden puheiden seurauksena.

Kärjistäen on paikka jopa kysyä, miksi pääministeri valaa uskoa talouteen, vaikka kylmät tuulet puhaltavat sekä Suomessa että euroalueella.

Vaarana on se, että suomalaiset ymmärtävät Kataisen arvelevan nykyisen menon jatkuvan. Tämä on mahdollista, ei kuitenkaan ollenkaan todennäköistä.

Katainen ja eläkkeelle siirtyvä valtiosihteeri Raimo Sailas puhuvat kuin eri maasta. Sailas näkee taantuman romuttaneen vuodessa hallituksen talouspolitiikan linjan.

Sailas patistaa Kataisen hallitusta saattamaan valtion tulot ja menot edes nykyistä parempaan tasapainoon kuluja leikkaamalla. Verojen korottamisen hän tyrmää vääränä politiikkana.

Käsitettä leikkauslista kannattaa tarkastella, koska Kataisen tapa käyttää sitä on hyvin paljastava. Leikkauslista on nostettu pahan rooliin: se on jotain, mistä kansakuntaa tulee erityisesti suojella.

On veteen piirretty viiva, mikä on lopulta leikkauslista ja mikä ei. Pitkää ja kattavaa listaa ei Kataisen mukaan ole valmisteilla, silti on täysin selvää, että kulujen ja menojen kuilua yritetään kaventaa kaiken aikaa erilaisilla keinoilla.

Muu ei ole mahdollista, koska Suomi elää velaksi.

Pitkällä tähtäimellä maan on elettävä varojensa mukaan. Kun tämä talouden kivijalka nostetaan asiaankuuluvaan arvoon, ei myöskään leikkauslista saisi olla kirosana.

Liian kauan velkaa ottamalla myös Suomi on tuhon teillä aivan kuten irvailtu Kreikka.

Pääministeri Kataisen hallitus on talouden tilasta ja hallitusohjelman kestävyydestä eri mieltä Sailaksen kanssa. Tältä näyttää, se ei ole ehkä koko totuus.

Sailaksella on varaa sanoa, hallitus voi siirtää ikävät asiat perinteisellä kaavalla huomisen murheeksi. Jos Euroopan taloudessa ei nähdä yllättävää ja vahvaa käännettä kohti kasvun aikaa, Kataisen hallituksen on pakko päivittää talouspolitiikan linjansa.

Hallitusohjelman talousosion avaaminen on aina vaikea paikka – erityisen hankalaa talouden uudesta linjasta sopiminen on kuuden puolueen kesken.

Paineiden keskellä on hyvin ymmärrettävää, että kaikki hallituspuolueet yrittävät viimeiseen asti pitää kiinni kerran sovitusta hallitusohjelmasta.

Sailas teki selväksi mitä hän ajattelee verojen korottamisesta. Hallituksesta veroihin kajoamista karsastavat kokoomus, Rkp ja ehkä kristillisdemokraatit. Muut hallituspuolueet eivät ole Sailaksen linjoilla.

Joko tai -asetelmasta ei edes voi olla kyse: edessä on sekä menoleikkauksia että verojen korotuksia.

Päivän lehti

6.4.2020