Pääkirjoitukset

Liberaali viinapolitiikka etenee myötäisessä

Viime vuosi toi selvyyttä, juovatko suomalaiset alkoholiverotuksen vai sään ja omien mieltymystensä mukaan. Omat mielihalut voittavat.
Niin sanottuja limuviinoja eli alkoholijuomasekoituksia löytää nykyään myös ruokakaupan hyllyiltä. Kuvaaja: Tomi Vesaharju

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos maalasi alkoholilain muutoksesta ennakkoon kauheita mörköjä seinälle, mutta kovin vähäpätöisiksi ja vaarattomiksi ne osoittautuivat, ainakin toistaiseksi.

Vaikka lonkeroiden ja nelosoluiden kokonaismyynti kasvoi viime vuonna selvästi, ne vaikuttivat alkoholin kokonaiskulutukseen vain aavistuksen: kasvua oli litroissa 1 prosentti ja absoluuttiseksi alkoholiksi muutettuna 0,5 prosenttia.

THL:n mustanpuhuva arvioi oli, että laki nostaisi alkoholin kokonaiskulutusta ainakin neljä prosenttia, ellei enemmän ja altistaisi ihmiset turmion tielle.

Taloustutkimuksen selvityksestä voi ynnäillä, että viime kesän helle lisäsi päivittäistavarakaupassa oluen myyntiä enemmän kuin lakimuutos.

Alkoholijuomien myynti kasvoi viime vuonna poikkeuksellisen paljon kuumina kesäkuukausina, samoin veden ja virvoitusjuomien kauppa.

Lakimuutos näkyi luonnollisesti etenkin vahvojen lonkeroiden myynnissä, kun 5,5 prosenttia vahvat alkoholijuomat tulivat Alkosta viime vuonna myös ruokakauppaan tarjolle. Osansa oli veropolitiikallakin, kun lonkeron vero nousi oluita vähemmän.

Keskioluen ja siiderin myynti laski viime vuonna, mutta kaikesta huolimatta keskiolut on kansan ykkössuosikki.

Valtiovalta voi hymyillä maireasti, sillä valtion viinaveron tuotto kasvoi viime vuonna kymmenisen prosenttia eli noin 150 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisvuonna. Veronkorotusten tavoitteena oli saada 100 miljoonaa euroa lisää verotuottoja.

Laki toi lisäksi mahdollisuuden alkoholin vähittäismyyntiin asiakkaan mukaan, mikä hyödytti ainakin pienpanimoita.

Laki vapautti myös ravintoloiden aukioloajat. Mutta tämän ruusun varressa on piikkinsä.

Poliisin arvion mukaan myöhäisempi sulkeminen on joillakin paikkakunnilla näkynyt aamuöisenä rettelöintinä katukuvassa. Hämeen poliisin alueella pahoinpitelyissä oli kasvua viime vuonna lähes viidennes.

Toivoa sopii, että järjestyshäiriöt tasaantuvat. Muuten entistä liberaalimpi alkoholipolitiikka etenee myötäisessä.