fbpx
Pääkirjoitukset

Lihanhankinta kaksiin käsiin

Suomen teurastamoteollisuus keskittyy edelleen, ja todella harvoihin käsiin, jos Kilpailuvirasto myöntää luvan Atrian ja Saarioisten neuvottelemalle yrityskaupalle. Viime viikolla julkistetun aiesopimuksen mukaan osuustoimintataustainen Atria ostaa perheyritys Saarioisten lihanhankinnan, teurastamo- ja leikkaamoyksiköt. Kaupan jälkeen Saarioinen keskittyy lihajalosteisiin ja valmisruokiin ja Atria huolehtii kauppakumppaninsa liharaaka-aineen saannista.

Kaupassa Atria saa omistukseensa Jyväskylän teurastamon sekä Sahalahdella sijaitsevan broileriteurastamon tuotemerkkeineen. Kaupan kohteena olevien tuotantolaitosten luvataan jatkavan ennallaan ja henkilökunnan siirtyvän Atrialle vanhoina työntekijöinä. Vakuuttelut ovat tuttuja kaikista yrityskaupoista, mutta arkitodellisuus on lähes poikkeuksetta osoittautunut vallan toiseksi.

Atrian Nurmon sikateurastamolla on vapaata kapasiteettia ja vastavalmistuneen Kauhajoen nautateurastamon tehokkuus mahdollistaisi tuotannon lisäyksen muutamalla miljoonalla kilolla vuodessa.

Mikäli Kilpailuvirasto hyväksyy kaupan, osuustoimintataustaisten Atrian ja HK-Scanin yhteinen markkinaosuus Suomessa yltäisi jo 90 prosentin tuntumaan. Niiden vaihtoehdoksi lihantuottajille jäisi vain yksi merkittävä myyntikanava, pietarsaarelainen perheyritys Snellman. Alalla arvailtiin vielä muutama vuosi sitten sen ja Saarioisten yhteistyötä, mutta neuvotteluissa ei edetty juuri alkua pidemmälle.

Kaikki muut liha-alan yritykset ovat pieniä paikallisia yrittäjiä, joilla ei juuri ole asiaa valtakunnallisille markkinoille sen enempää lihan hankinnassa kuin jalostuksessakaan.

Saarioinen on myös Kanta-Hämeessä ja eteläisellä Pirkanmaalla tarjonnut tuottajille vaihtoehdon, ei-osuustoiminnallisen markkinakanavan. Yhtiö on merkittävä tekijä myös broilerin sopimustuotannossa. Valkeakosken ruokatehtaan ja jakeluterminaalin toimintoihin yrityskaupalla tuskin on välittömiä vaikutuksia.

Kun Kilpailuvirasto saa Atrian ja Saarioisten kaupan tutkittavakseen, olisi varsin outoa, jos yrityskauppa olisi pelkkä läpihuutojuttu. Atriasta tulisi markkinajohtaja ja yhdessä kilpailijansa, HK-Scanin kanssa, yhteinen markkinaosuus lähentelisi jo monopoliasemaa.

Elintarviketeollisuuden keskittymisellä Suomessa on oma historiansa. Noin kolmen vuosikymmenen aikana tehdyin yrityskaupoin pienet ja keskisuuret yritykset ovat kadonneet markkinoilla. Isot yritykset ovat määrätietoisesti ostaneet kilpailijoitaan, joskus jopa käsittämättömän kovaan hintaan. Yrityskauppojen taustalla on kaiken aikaa ollut taistelu markkinaosuuksista.

Keskittyneen elintarviketeollisuuden vastapelurina on vielä sitäkin keskittyneempi kauppa. Kaksi vahvaa keskusliikettä pystyy edelleen sanelemaan ehdot elintarviketeollisuudelle. Mikäli yhteistä näkemystä ei löydy, rajat ovat auki ulkomaisille elintarvikkeille ja niiden raaka-aineille.

Näin lihateollisuuden katteet pysyvät alhaisina, eikä niiden tilityskykyyn tuottajilleen ole odotettavissa parannusta.

Menot