Pääkirjoitukset

Liian iso ja mahdoton paketti kaatui odotetusti

Hallituksen ero vaalikauden viime metreillä oli yllätys. Seuraavaa sotea rakennellaan jo.
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) pahoitteli myös satojen sote-valmistelijoiden puolesta. Tällä hetkellä ei tiedetä, kuinka suuri osa vuosien työstä valuu hukkaan. Kuva: Pekka Lassila
Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) pahoitteli myös satojen sote-valmistelijoiden puolesta. Tällä hetkellä ei tiedetä, kuinka suuri osa vuosien työstä valuu hukkaan. Kuva: Pekka Lassila

Sote-uudistus kaatui rysähtäen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) päätti tehdä soten haaksirikosta näyttävän performanssin pyytämällä saman tien hallituksen eroa.

Samalla ammuttiin eduskuntavaalikampanjan loppukiihdytyksen lähtölaukaus. Sipilä ehkä tavoittelee erolla vaalietua muistuttamalla aikaisemmasta lupauksestaan: ”Tulos tai ulos”. Hän siis kertoo olevansa sanansa mittainen mies.

Hallituksen ero näin lähellä eduskuntavaaleja ei muuta juuri mitään. Toimitusministeristö hoitaa juoksevat asiat seuraavan hallituksen nimittämiseen asti.

 

Seuraava hallitus saa sote-uudistuksen pöydälleen ensimmäisten joukossa. Näyttääkin siltä, että tällä vaalikaudella tehty työ ei valu kokonaan hukkaan.

Esimerkiksi SDP, joka nyt johtaa vaalikyselyitä, on ilmoittanut, että jo tehtyjä pohjatöitä voidaan käyttää hyväksi.

Valinnanvapaus kokoomuksen ajamassa mitassa ei demareille kelpaa. Sen sijaan sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtäminen jollekin kuntaa suuremmalle yksikölle käy.

Alunperin sote-uudistuksen tavoitteena on ollut siirtää resursseja perusterveydenhuoltoon ja luoda sujuvia palveluketjuja. Nämä tavoitteet on muistettava, kun hallitusohjelmassa sovitaan jatkosta. Uudistuksia pitää palastella. Nyt kaatunut paketti oli liian suuri ja monimutkainen.

 

Toistaiseksi sosiaali- ja terveyspalvelut jatkuvat kuten tähän saakkakin. Tavallinen kansalainen odottaa lähinnä nykyistä lyhempiä jonoja. Seuraavan uudistusyrityksen tulee jo vastata tähän toiveeseen.

Nyt palveluita järjestetään kuntien ja kuntayhtymien pohjalta. Asuinpaikka vaikuttaa palveluiden saatavuuteen, eikä niitä muutenkaan järjesty tasapuolisesti. Lisäksi väestö ikääntyy. Sote-kustannusten nousu on tavalla tai toisella saatava hallintaan.

Pelkona on, että kunnat resurssipulassaan ulkoistavat lisää palveluitaan.

Kanta-Hämeessä huolta herättää Riihimäen aikomus selvittää tässä välissä mahdollinen siirtyminen Uudellemaalle. Se heikentäisi maakuntaa merkittävästi ja jättäisi maakunnalle tärkeän sairaalanhankkeen epävarmuuden tilaan.

Asiasanat