Kiekko Pääkirjoitukset

Liiga-Extran pääkirjoitus: Koronashokki on kova paikka Liiga-seuroille – nyt tarvitaan Kyy Palon asennetta

Entinen jääkiekkoilija Marko Palo on joutunut vakavaan työonnettomuuteen. Arkistokuva vuodelta 2010. Kuva: Anja Filppula
Koronakriisistä selviämiseen tarvitaan Marko "Kyy" Palon asennetta, kirjoittaa päätoimittaja Mikko Soini pääkirjoituksessaan. Kuva: Anja Filppula
Mikko Soini

Kaikkihan sen tietävät, että tuleva liigakausi on täynnä myös ei-pelillisiä kysymysmerkkejä.

Korona voi keskeyttää koko kauden tai sitten ei – mutta mitään puolivillaista (lue: putinilais-oligarkkista) Venäjän-mallia ei tänne voi edes haikailla.

Suomessa viranomaiset päättävät asiantuntijoiden suositusten perusteella, mitä tehdään, ja siihen on meidän kaikkien syytä tottua ja varautua. Bisnekset sulavat ja tienestit kärsivät joka paikassa ennen kuin luotettava rokote on valmis.

Koronapandemia on tietysti posketon isku myös urheilulle. Seuroille, yhdistyksille, yksittäisille urheilijoille, joukkueille. Voi olla, että hässäkän jälkeen myös tähtikultti karisee.

Pahinta olisi Helsingin Aleksanterinkatu-efekti. Suomen paras ja kallein kauppapaikka tyhjenee, kun asiakkaat ovat sen hylänneet. Jääkiekon asemakaan ei ole kirkossa kuulutettu, jos ihmiset pakon edessä joutuvat huomaamaan, että ilmankin tullaan toimeen.

Kyse on kuitenkin viihteestä ja ihmisten ajankäytöstä, ei perunasta, lantusta ja pettuleivästä.

Tämä tietäisi hyvästejä myös pelaajien muhkeille tileille. Voi olla, että esimerkiksi kuvat itkeskelevästä jalkapalloilija Luis Suárezista jäävät aikakirjoihin merkkinä omituisista ajoista. Ainahan seurasiirto voi harmittaa ja taakse jäävät muistot kirvoittaa tunteita pintaan, mutta eiköhän Suárez vielä pärjää. Hänen palkkansa laski 30 miljoonasta eurosta 15 miljoonaan. Siis vuodessa.

Kannattaa aina muistaa, että valtaosa maailman väestöstä ei tienaa puolta miljoonaa euroa koko työurallaan, 40 vuoden aikana, ei lähellekään.

Mikä siis avuksi tässä tilanteessa?
Askelmerkkejä ainakin minulle antoi HPK-legenda ja maailmanmestari Marko ”Kyy” Palo, jolle jouduin soittamaan huhujen perusteella ja Hämeen Sanomien päätoimittajana.

Se ei ollut elämäni tähtihetkiä. Päinvastoin; sensaatiojutut ovat muiden hommia ja asia erikseen. Mutta pakko oli, kun tuttu oli kyseessä, vaikkei lähipiiriä kuitenkaan.

Osan jalastaan työtapaturmassa menettänyt Palo vastaili kuitenkin Töölön sairaalasta ronskilla huumorilla.

Palon viesti oli selvä: Jalanpätkä lähti, nyt tullaan toimeen loppuelämä jotenkin toisin, on täällä isompaakin tapahtunut.

Sellaista asennetta liigaseuratkin tarvitsevat. Puolittain kuplassa eläen, väkijoukkoja varoen, ammattiaan suojellen ja asenne kohdallaan, tuli eteen mitä tuli.

Isommastakin on selvitty.

 

Mikko Soini

Päätoimittaja
Hämeen Sanomat

Päivän lehti

22.10.2020

Fingerpori

comic