Pääkirjoitukset

Liikenneonnettomuudet iskevät kipeästi suonta

Heinäkuun liikenneonnettomuuslukemat mustenivat hetkessä, kun tiistai-iltana valtatiellä 10 Tammelassa kuoli kaksi ihmistä ja keskiviikkoaamuna valtatiellä 2 Nakkilassa yksi.

Tammi–toukokuussa kuoli poliisin ennakkotietojen mukaan joka tapauksessa 81 ja loukkaantui yli 2 000 ihmistä.

Viime vuosi oli synkkä, kun liikennekuolemien määrä kääntyi laskuvuosien jälkeen nousuun. Osansa tilastoissa voi olla suoran liikennevalvonnan vähentymisellä.

Yhteistavoite puolittaa tieliikenneuhrit tällä vuosikymmenellä karkaa: Suomessa pitäisi päästä muutamassa vuodessa yli 250 hengestä enintään 136 tieliikennekuolemaan.

Liikennekuolemien varjossa valoa tuo kolareiden lukumäärän ja loukkaantuneiden laskusuunta. Suunta on oikea, mutta kehitys on hidasta.

Yksi liikennekuolema maksaa liikenteen turvallisuusvirasto Trafin ja Liikenneviraston tutkimuksen mukaan pysäyttävät 2,77 miljoonaa euroa.

Kustannukset johtuvat mm. pelastustoimen, sairaanhoidon ja kuntoutuksen kustannuksista ja muun muassa menetetyistä työpanoksista. Vakava loukkaantuminen maksaa liki 0,8 miljoonaa euroa.

Yhteiskunnan on kannettava liikenneturvallisuudesta vastuunsa. Ei ole oikein veistää säästöjä aina tiemäärärahoista. Raskas liikenne joutuu edelleen liian paljon jyräämään kapeilla valtateillä, joilla kohtaamisonnettomuuksien uhka vaanii.

Kanta-Hämeessä etenkin valtatie 10 on täynnä vaaranpaikkoja, ja esimerkiksi hirvieläinkolarit ovat jatkuvana uhkana, kun taas kolmosmoottoritie on säästänyt arvaamattoman määrän ihmishenkiä.

Autojen turvatekniikka, tielevennykset ja mahdolliset keskikaiteet auttavat osansa, mutta liikenneturvallisuus juontaa silti pitkälti ihmisten omista valinnoista.

Kuiva tie ja valoisa kesäaika antavat tiellä liikkujille petollisen turvallisuuden tunteen. Turmia tapahtuu etenkin parhailla lomasäillä, kun ihmisiä liikkuu teillä vilkkaasti lähes vuorokauden ympäri. Osa voi ajaa väsyneenä tai nauttineena, mistä seuraukset ovat helposti kohtalokkaat.

Mikään ei auta, jos ihmiset ajavat piittaamatta liikennesäännöistä, -turvallisuudesta ja muista tienkäyttäjistä. Jokainen voi vaikuttaa liikenneturvallisuuteen omalla käyttäytymisellään.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic