Pääkirjoitukset

Linja-autoliikenteessä tapahtuu iso uudistus

Linja-autoliikenne uudistuu Hämeenlinnan seudulla tämän ja ensi vuoden kuluessa.

Sekä linjat että aikataulut muuttuvat. Linjat numeroidaan myös muualla kuin kaupungin keskustassa. Käyttöön otetaan valtakunnallinen lippu- ja maksujärjestelmä Waltti.

Uudistukset tapahtuvat porrastetusti. Ensimmäisenä koululaisliikenne siirtyy Walttiin lukukauden alkaessa elokuussa. Muutkin voivat silloin jo ostaa kertalippuja uudesta järjestelmästä.

Samoihin aikoihin seutuliikenne saa linjanumerot. Esimerkiksi Iittalaan kulkevat linjat kuuluvat 500-sarjaan. Lammille ja Tuulokseen matkustetaan vaikkapa bussilla 800 tai 801.

Kaupunkiliikenteen reiteillä kaikki muuttuu alkukesästä 2017 – niin reitit kuin numerointikin. Esimerkiksi ikiaikaiset rengasreitit katoavat.

Muutos on suuri ja sitä on valmisteltu pitkään. Ensi viikosta alkaen kaupunkilaiset voivat vaikuttaa reitteihin ja aikatauluihin, jos vaivautuvat esittämään kommenttejaan kaupungin verkkosivuilla. Vuoden kuluttua se on jo myöhäistä.

Valtakunnallinen lippu- ja maksujärjestelmä Waltti on jo otettu käyttöön useilla paikkakunnilla. Waltin tulevaisuuden visiona on toimia Suomen kaikki kaupunkiseudut kattavana matkakorttina.

Periaate on hyvä. Samalla kortilla voisi matkustaa kaikkialla. Siihen on kuitenkin vielä matkaa.

Hämeenlinnan seudulle se tuo monia positiivisia uudistuksia. Esimerkiksi vaihtaminen bussista toiseen tulee sujuvammaksi.

Uudistukset tekevät kaupunkiliikenteen nykyistä houkuttelevammaksi. Sen sijaan maaseudun peruspulmaan se ei tuo korjausta.

Ongelma on se, ettei julkista liikennettä juuri ole. Liikennöitsijöitä ei voi pakottaa ajamaan puolityhjiä busseja tappiolla.

Kun yhteydet harvenevat, asukkaiden on pakko hankkia auto ja kakkosauto. Sen jälkeen linja-automatkustajia on yhä vähemmän. Noidankehä on valmis.

Ilman yhteiskunnan tukea maaseudun bussiliikenne ei toimi, mutta tuki on vähentynyt vuosi vuodelta.

Nykyään pyritään yhdistämään kaikki mahdolliset kyydit. Niin koululaiset kuin vanhuksetkin kulkevat samoilla autoilla.

Se lienee ainoa mahdollinen tapa säilyttää harvaan asutuilla seuduilla edes jonkinlaista julkista liikennettä.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic