Pääkirjoitukset

Loppurutistus vaaleihin ratkaisee tuloksen

Reilun viikon kuluttua ei tarvitse enää arvuutella, mikä puolue on maan suurin kuntavaaleissa.

Ennen virallista vaalitulosta pelataan vielä hihasta vedetyillä arvauksilla, enemmän tai vähemmän valistuneilla todennäköisyyksillä sekä erilaisilla kannatusmittauksilla.

Ylen perjantaina julkistamassa gallupissa suurimmaksi puolueeksi kiilasi kokoomus (19,1 prosenttia) ennen SDP:tä (18,8).

Kokeneet poliitikot muistuttavat usein, että kyselyt ovat vain kyselyitä, mutta demarileirissä ei varmasti olla tyytyväisiä selvään, peräti kahden prosenttiyksikön laskuun. Antti Rinne (sd.) esikuntineen analysoi nyt kuumeisesti syitä kannatuksen vajoamiseen.

Kolmannen sijan vei kannatusmittauksessa pääministeripuolue keskusta (18,4), joten ykkössijasta käydään näiden tietojen valossa äärimmäisen mielenkiintoinen kisa.

Muilla puolueilla ei kaiken todennäköisyyden mukaan ole mitään asiaa kärkeen, joten loppurutistus ratkaisee tasaisessa kamppailussa jälleen kerran paljon.

Kannatuskyselyn suurin nousija oli perussuomalaiset (10,3), muutosta edelliseen kyselyyn tuli 1,9 prosenttiyksikköä.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että perussuomalaisia on auttanut tutkimusjaksolle sijoittunut puheenjohtajakampanjan alku.

Perussuomalaisten puheenjohtajuus on kesäkuussa kahden helsinkiläisen kauppa, eikä Sampo Terhon ja Jussi Halla-ahon välisestä kisasta ole puuttunut tunteita.

Asetelma on pitänyt julkisuudessa muun muassa perussuomalaista maahanmuuttoagendaa ja erilaisia tulkintoja siitä.

Osa kannatuksen noususta voi selittyä Taloustutkimuksen mukaan myös sillä, että nukkuvien puolueesta palaillaan takaisin perussuomalaisten taakse.

Entä sitten muut puolueet? Vihreät (13,3) on kannatusmittauksissa edelleen selvästi perussuomalaisten edellä, Vasemmistoliitto (8,3) puolestaan jonkin verran hallituspuolueen takana.

RKP (5,1) ja Kristillisdemokraatit (3,6) saattavat pärjätä tietyillä paikkakunnilla, mutta valtakunnallinen kannatus on pientä.

Vaaleja ennen kaikki on kuitenkin mahdollista. Mikäli äänestysprosentti saataisiin kunnon nousuun, voisivat asetelmat muuttua radikaalistikin. Kannastaan epävarmoja kosiskellaan joka tapauksessa toreilla ja teltoilla.

Päivän lehti

28.5.2020