Pääkirjoitukset

Loppusuora alkaa, perussuomalaiset kirii

Uusimmassa kannatuskyselyssä perussuomalaiset ovat jo lähellä kakkospaikkaa.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toi Lännen Median haastatteluun mukaan itselleen tärkeän esineen, pyöräilykypärän. Kuva: Silja Viitala / Lannen Media
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho toi Lännen Median haastatteluun mukaan itselleen tärkeän esineen, pyöräilykypärän. Kuva: Silja Viitala / Lannen Media

Eduskuntavaaleihin on aikaa pari viikkoa ja tunnelma tiivistyy päivä päivältä. Ylen perjantaina julkaistun kannatusmittauksen mukaan SDP on edelleen tukevassa johdossa (20,1 %), mutta taustalla on tapahtunut merkittäviä muutoksia.

Kokoomus (15,8) on enää niukasti kiinni vaalien kakkossijassa. Perussuomalaiset (15,1), keskusta (14,4) ja vihreät (13,0) seuraavat kykypuolueen vanavedessä.

Näyttää siis vahvasti siltä, että Jussi Halla-ahon (ps.) johtaman puolueen viesti on mennyt sitä paremmin perille, mitä lähempänä vaalit ovat. Perussuomalaisten ainoa ongelma vaaleissa taitaa olla, miten saada kannattajat myös uurnille.

Puolueen kannattajilla kun on tutkimusten mukaan alhaisempi äänestysvarmuus kuin muilla suurilla puolueilla.

Yhtä selvää on, ettei hallituksensa sote-sotkujen jälkeen erottaneen Juha Sipilän (kesk.) uhkapeli sittenkään onnistunut.

Niin sanottu vastuunkanto saattaa näyttäytyä äänestäjille puhtaana vaalikikkana, jonka tarkoitus oli vain nostaa keskustan kannatusta.

Näin ei ole kannatuskyselyjen mukaan käynyt. Entisen pääministeripuolueen kannatus mataa luvuissa, joissa Sipilä joutuu mittauttamaan oman kannatuksensa tai lähtemään vapaaehtoisesti muihin tehtäviin.

Äärimmäisen mielenkiintoista on, miten muut puolueet nyt suhtautuvat perussuomalaisiin ja heidän hallitushimoihinsa.

Kesällä 2017 hallituskokoonpanoa vaihdettiin Juha Sipilän ja Petteri Orpon (kok.) mukaan yhteisen arvopohjan puutteen ja perussuomalaisten puheenjohtajien takia.

Tuolloin puhuttiin ihmisoikeuksien ja oikeusvaltioperiaatteen kunnioittamisesta tai oikeastaan niiden puutteesta. Äänestäjien kuluttajansuojan näkökulmasta olisi tärkeä tietää, ovatko perussuomalaiset nyt muiden puolueiden mielestä hallituskelpoisia – edes periaatteessa.

Erityisesti vastauksia kaivataan SDP:ltä, joka näyttää marssivan voittoon puheenjohtaja Antti Rinteen takelteluista huolimatta.

Vasemmalla laidalla haikaillaan punavihreää hallitusta, mutta sille on tietysti myös väkevät vastustajansa. Solidaarisuushöpinä tuo ääniä, mutta minkä puolueiden kanssa SDP on valmis kompromisseihin?