fbpx
Pääkirjoitukset

Löysässä hirressä

Kaupungin tilintarkastajien arviointikertomus vuodelta 2011 on 50 sivun verran karua luettavaa. On suomalaisessa kurjassakin kuntataloudessa erittäin harvinaista, että tilintarkastajat eivät suosittele vastuuvapauden myöntämistä kunnanhallitukselle ja -johtajalle. Kukin tietysti itse parhaiten määrittelee olotilansa, mutta Hämeenlinnassa kaupunginhallituksen puheenjohtajan ja kaupunginjohtajan on luonnehdittu roikkuvan ainakin kesäkuun valtuuston kokoukseen asti peräti löysässä hirressä.

Ylimmän johtoportaan kauluksen kiristystä helpota sekään, että tarkastuslautakunnan pitkään ja hartaasti haudottu Innopark-lausunto antaa vielä odottaa itseään ja saadaan vasta samaiseen kesäkuun valtuustoon, josta tulee melkoisen mielenkiintoinen. Pitkään mietitty on toivottavasti tarkasti harkittu.

Erilaisia herätyksiä talouden alijäämistä on kuultu, eikä kukaan voi rehellisesti väittää, että kaupungin johtokaan olisi mitenkään peitellyt huolestuttavaa talouskehitystä. Tilintarkastajien tehtävä on kuitenkin olla tarkkana ja vaatia sellaisia korjausliikkeitä, jotka tehoavat ja jotka eivät jää pelkästään odotusten ja kasvukäppyröiden varaan. Vuosien päähän ulottuvat talouden tasapainottamisen laskelmat eivät riitä, vaan vaaditaan nopeampia toimia. Valitettavasti menojen leikkaukset ovat ainoa keino, kun tulopuolta ei voi mahtikäskyllä kasvattaa – ja lisävelan ottaminen taitaa olla sittenkin se pahin kirosana.

Mikään ei ole niin epävarmaa kuin talouskehitys. Verotulokehitys on esimerkiksi sellainen oleellinen muuttuja, joka on tuonut jonkin verran lohtua talouskurjuuteen. Myös väestönkasvun nimiin on vannottu. Viime vuosina tasaisen myönteiseen kehitykseen on tullut alkuvuonna odottamaton käänne. Hämeenlinnan väkiluku on laskenut hieman. Se tarkoittaa vain sitä, että lisäväkeä on houkuteltava entistä pontevammin.

Menot