fbpx
Pääkirjoitukset

Lukioiden yhdistäminen uuteen harkintaan

Hämeenlinnassa on pakon edessä tehty useita nopeita päätöksiä koulutiloja koskevissa isoissakin asioissa. Niitä on tarvittu, jotta koululaiset ja koulujen henkilöstö eivät altistuisi huonolle sisäilmalle.

Ala- ja yläkoulujen lisäksi koulujen peruskorjaus- ja rakentamiskierros koskettaa myös lukioita ja ammattikoulutusta, jotka on yhdistetty saman koulutuskuntayhtymän eli Tavastian alaisuuteen.

Palapelissä riittää palasia. Yksi niistä on noussut muita ylemmäs: jo kertaalleen kesäkuussa lasten ja nuorten lautakunnassa linjattu suurlukion perustaminen. Se on herättänyt hämeenlinnalaisittain jopa poikkeuksellisen laajaa vastustusta.

Hämeenlinnan kantakaupungissa toimii nykyisellään kaksi lukiota, perinteinen Lyseon lukio ja yhtä lailla vahvasti omaleimainen Kaurialan lukio. Suunnitelman mukaan ne pantaisiin yhteen, ja yli tuhannen opiskelijan lukio aloittaisi toimintansa Hämeen ammattikorkeakoululta vapautuvissa tiloissa Myllymäessä mahdollisesti syksyllä 2018.

Viime perjantainen mielenosoitus osoitti, mitä mieltä suurlukiosta Hämeenlinnassa ollaan. Sitä ei haluta.

Molemmissa lukioissa ollaan tyytyväisiä nykyisiin tiloihin, eikä ymmärretä, että yläkoulujen sisäilmaongelmat kaadetaan lukioiden riesaksi. Käytännössä lukiolaiset joutuisivat muuttamaan nykyisistä opinahjoistaan yläkoululaisten tieltä.

Viikon kuluttua 15. syyskuuta lautakunta joutuu vakavan paikan eteen, kun se harkitsee asiaa uudessa valossa. Lopullisen päätöksen asiassa tekee marraskuun valtuusto.

Oikea päätös edellyttää tarkkaa harkintaa. Täysin huomiotta ei voi jättää myöskään koulujen perinteitä ja kulttuurimerkitystä. Niilläkin on arvonsa.

Taloudelliset perusteet suurlukion perustamiseksi ovat ilmeiset. Yksin ne eivät voi kuitenkaan asiaa ratkaista.

Valtion rahoitus ei riitä nykyisellään lukiokoulutukseen Hämeenlinnassa. Valtio jatkaa säästölinjaansa, tosin samaan aikaan hallitus on määritellyt koulutuksen yhdeksi kärkihankkeistaan.

Lukioiden painoarvo koulutuksessa ei ole vähenemässä. Vaatimukset ovat päinvastoin jatkuvasti nousemassa.

Nykyiset lukiot pystyvät toimimaan parhaiten varsinaisessa tarkoituksessaan: luomaan sellaisen kehittyvän opiskeluympäristön, joka tuottaa hyviä tuloksia ja jatko-opintoihin motivoituneita nuoria.

Menot