fbpx
Pääkirjoitukset

Luonnonkatastrofien uhreja on autettava

On näyttänyt karmeasti siltä, että afrikkalaiset saavat kärsiä hätäänsä oman onnensa nojassa. Rajut sääilmiöt ja niiden mukanaan tuomat luonnonkatastrofit ovat lisääntyneet.
Sykloni pyyhkäisi Mosambikin neljänneksi suurimman Beiran rannikkokaupungin yli. Punaisen Ristin välittämä kuva on Beiran lähistöltä Praia Novan kylästä. Kuva: Denis Onyodi / IFRC / HANDOUT
Sykloni pyyhkäisi Mosambikin neljänneksi suurimman Beiran rannikkokaupungin yli. Punaisen Ristin välittämä kuva on Beiran lähistöltä Praia Novan kylästä. Kuva: Denis Onyodi / IFRC / HANDOUT

Trooppisen hirmumyrskyn Mosambikissa aiheuttamat tuhot ovat käsittämättömät. Tulvat ja maanvyöryt koettelevat parhaillaan myös naapurimaita Zimbabwea ja Malawia.

Läntisessä maailmassa vasta heräillään luonnonkatastrofin mukanaan tuomaan hätään, vaikka myrsky iski jo viime viikon torstaina.

Erityisen ankarasti tuho on kohdannut asukasluvultaan Helsingin kokoista Beiran kaupunkia, joka on raunioina.

Uhriluku on laskettu toistaiseksi sadoissa, toistaiseksi.

YK:n mukaan se on vaikuttanut yli miljoonan ihmisen elämään. Vaarassa on arvioitu olevan ainakin 350 000 ihmistä.

Syrjäisiltä maaseutualueilta ei ole saatu vielä edes tietoja.

Yllätyksenä ei katastrofi kuitenkaan tullut. Jo aikaisemmin tässä kuussa aluetta ovat koetelleet rajut rankkasateet aiheuttaen yli sata kuolonuhria.

Afrikka ei todellakaan ole modernin, nopeaksi luullun tiedonvälityksen polttopisteessä.

Jos lähellekään vastaavaa olisi tapahtunut Pohjois-Amerikassa tai muualla läntisen median ydinalueilla, olisi vyörytys ihmisten hädästä ollut aivan toiselta planeetalta.

On näyttänyt karmeasti siltä, että afrikkalaiset saavat kärsiä oman onnensa nojassa. Näin ei voi tietenkään olla.

Luonnonkatastrofien uhreja on autettava kaikkialla maailmassa, riippumatta rajoista ja yhteiskunnallisista oloista.

Rutiköyhillä valtioilla ei ole mitään mahdollisuuksia selviytyä avustus- saati tässä vaiheessa vielä epätoivoisista jälleenrakennustöistä.

Tuhon jälkeen seuraavat taudit ja pula elintarpeista. Se saattaa pahimmillaan moninkertaistaa pahimmatkin arviot uhrien määrästä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvalla Mosambikilla on takanaan verisen sisällissodan ja siirtomaa-ajan raskauttama historia. Kehitysapua Mosambik on saanut myös Suomelta.

Rajut sääilmiöt ja niiden mukanaan tuomat luonnonkatastrofit ovat vääjäämättä lisääntyneet.

Suomalaisittain on häpeällistä, että Suomi on leikannut Juha Sipilän (kesk.) hallituskaudella merkittävästi kehitysapuaan. Se ei ole ainakaan lisännyt luonnonmullistusten kohteeksi joutuvien maiden mahdollisuuksia auttaa itse itseään.

Menot