fbpx
Pääkirjoitukset

Luonto on se tappavin terroristi

Viime viikolla päättyi pitkään jatkunut kiista siitä, saako sanan ja tieteen vapauden nimissä julkaista tietoa, josta mahdollisesti voi olla hyötyä siviileihin kohdistuvaa terrori-iskua suunnitteleville.

Tiedelehti Nature julkaisi artikkelin, jossa kerrotaan tiedemiesryhmän kokeista lintuinfluenssaa aiheuttavalla viruksella. Vuonna 2009 viruksen pelättiin aiheuttavan jopa maailmanlaajuisen epidemian, pandemian, jos se pääsisi leviämään ihmisestä toiseen. Niin ei kuitenkaan käynyt, koska sellaiseksi virus ei muuntautunut.

Kauhukuva ei toteutunut, mutta ei myöskään lopullisesti väistynyt.

Tiedemiehet kuitenkin ryhtyivät tutkimaan, olisiko viruksen mahdollista muuntautua imisestä toiseen tarttuvaksi, ja Yhdysvalloissa, Hollannissa ja Japanissa tehdyissä kokeissa kävi ilmi, että niin voi käydä. Näistä kokeista tiedelehden kohuttu artikkeli kertoo.

Sekä Yhdysvalloissa että Hollannissa viranomaiset pyrkivät ensin kieltämään tutkimustulosten julkaisun, koska sen pelättiin antavan terroristeille “reseptin” biologisen tuhoaseen kehittämiseksi. Kuukausien pohdinnan ja kädenväännön jälkeen päädyttiin kuitenkin tulosten julkaisun sallimiseen.

Terrorin pelko ei ole aiheeton. Esimerkiksi vuonna 1993 Aum Shinrikyo-niminen ääriryhmä yritti levittää pernaruttobakteeria Tokiossa. Onneksi ryhmän tekninen ja tieteellinen osaaminen ei riittänyt tavoitteiden saavuttamiseen.

Miksi siis tiedemiehet leikkivät tulella ja kokeilevat vaarallisen viruksen muuntamista mahdollisesti maailmanlaajuiseksi uhaksi?

Koska luonto on tehokkaampi tappaja kuin terroristi.

On arveltu, että huhtikuusta 2001 elokuuhun 2002 noin kahdeksantuhatta ihmistä ihmistä kuoli terrori-iskuissa, mukaan lukien New Yorkin WTC-iskut. Kahdeksan vuotta myöhemmin samassa ajassa ainakin kahdensantoista tuhatta ihmistä kuoli H1N1-viruksen tappamana.

Siitä huolimatta terrorismin vastaiseen taisteluun käytetään suunnattomasti enemmän resursseja kuin pandemioiden torjumiseen. Vuosittaiset influenssa-aallot ja niiden aiheuttamat kuolemat otetaan vastaan luonnollisina ja väistämättöminä, vaikka niin ei välttämättä tarvitsisi olla.

Yhdysvaltalainen virustutkija Nathan Wolfe on kirjoittanut, että virustorjunnan keskeisen päämäärän on oltava pandemioiden nitistäminen jo alkuunsa, ennen kuin ne pääsevät leviämään. Se, että lintuinfluenssasta selvittiin säikähdyksellä, ei tarkoita, että virus on lopullisesti torjuttu. Se palaa takaisin, entisessä muodossaan tai muuttuneena. Pahimmassa tapauksessa muunnos kykenee leviämään ihmisten välityksellä, ja silloin sillä on käytössään kaikki nykyaikaisen yhteiskunnan kulkuvälineet.

Siksi päätös sallia viruksen muuntelua käsittelevä artikkeli oli oikea. Tiedemiehet eivät leikkineet sillä vaan pyrkivät estämään sen paluun.

Menot