fbpx
Pääkirjoitukset

Luottamuksen romahdus voi ennakoida hankaluuksia

Kuluttajien luottamus talouteen heikentyi selvästi kesäkuussa.
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump teki medialle selväksi, että hänen tavoitteenaan on edistää Japanissa Yhdysvaltain kahdenvälisiä kauppasopimuksia. Kuva: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump teki medialle selväksi, että hänen tavoitteenaan on edistää Japanissa Yhdysvaltain kahdenvälisiä kauppasopimuksia. Kuva: MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Maan tuore hallitus sai torstaina ikäviä uutisia, kun Tilastokeskus kertoi, että kuluttajien mielikuva oman taloutensa nykyisestä ja tulevasta tilanteesta on heikko.

Tieto on hieman yllättävä, sillä Suomen taloudella menee paremmin kuin aikoihin ja työllisyysluvut ovat Juha Sipilän (kesk.) hallituksen jäljiltä hyvässä kunnossa.

Kaikesta huolimatta luottamusindikaattorin arvo oli kesäkuussa -4,6, kun se toukokuussa oli -1,8 ja vuotta aiemmin 1,7. Indikaattorin keskiarvo tammikuusta 2018 lähtien on 0,5.

Erityisesti odotus Suomen taloudesta romahti vuodessa; kuluttajien käsitys on hämmästyttävästi hyvinkin pessimistinen.

Vielä viime kesänä kuluttajien odotukset Suomen taloudesta saivat luottamusindikaattorissa arvon 7,5 ja nyt vuotta myöhemmin arvo oli peräti -13,8.

Myös oman rahatilanteensa kuluttajat arvioivat kesäkuussa aiempaa huonommaksi. Ajankohtaa kuitenkin pidettiin yleisesti otollisena lainanotolle, ei niinkään säästämiselle tai kestotavaroiden ostamiselle.

Työlliset kuluttajat kokivat kesäkuussa, että työttömyyden uhka on omalla kohdalla lisääntynyt viime aikoina. Toisaalta: joka toisella työssä käyvällä ei ole uhkaa ilmennyt lainkaan.

Teollisuuden puolella luottamus talouteen laski kesäkuussa niin ikään. Luottamusindikaattorin mukaan tuotannon nousuodotukset ovat vaimentuneet ja tuotannon ennakoidaan pysyvän lähes ennallaan loppukesän ajan.

Mitä tällaisista luvuista voi sitten päätellä? Reilun tuhannen kuluttajan vastauksista ei tietenkään pidä tehdä yhden kuukauden perusteella liian pitkälle vietyjä johtopäätöksiä, mutta pientä värinää negatiiviset numerot talouspäättäjissä varmasti aiheuttavat.

Kun päälle lisätään vielä se, että teollisuudessa tilauskannat laskivat normaaleja pienemmiksi, voi syksystä ennakoida hankalaa.

Maailmankaupan hidastuminen ja jättivaltioitten tullimaksunokittelut eivät ainakaan paranna tilannetta. Toivon mukaan Japanissa parhaillaan käynnissä oleva G20-huippukokouksesta saadaan kuulla myös positiivisia talousuutisia.

Menot