Pääkirjoitukset

Luottamus EU-päättäjiin horjuu

Luottamus menee, jos ei pidä lupauksiaan. Tämän vanhan perustotuuden EU-poliitikot ovat unohtaneet sorvatessaan Kyproksen pankeille 10 miljardin euron tukipakettia.

EU-maat ovat antaneet lupauksen talletussuojasta 100 000 euroon asti. Kyproksen pelastuspaketin ehdoksi vaadittiin 10 prosentin kertaluonteista talletusveroa. Kun kansalaiset ryhtyivät kaduilla protestoimaan ankarasti päätöstä vastaan, kriisipaketin sorvaajille tuli hätä.

Päätös pyörrettiin niin, että vain yli 100 000 euron talletuksia verotettaisiin.

Tarkoitus sinänsä on hyvä. Toimiessaan ratkaisu vähentäisi tukipottia ja tekisi potista kestävämmän.

Ojasta allikkoon mentiin, kun Kyproksen parlamentti sanoi, etteivät kriisipaketin ehdot käy. Tyrmäys oli lähes yksimielinen.

EU-päättäjien käännökset tuovat mieleen hutiloidusti tehdyn päätöksen, jota edeltäneessä selvitystyössä ei ole tippakaan mietitty kansalaisten ja rahamarkkinoiden reaktioita.

On päivänselvää, että rahamarkkinat hermostuivat. Kun Kyproksen pankit avataan, ei tarvita suurta talousasiantuntijaa arvioimaan, että tallettajat nostavat kilvan rahojaan ulos ja suurtallettajat siirtävät, mikäli eivät ole jo siirtäneet, rahansa turvallisempiin kohteisiin. Epävarmuus tulevasta panee toimimaan.

Voi vain arvailla, mitä tapahtuu, jos rahat lähtevät kyproslaispankeista. Edessä on uusi katastrofi, jonka seurauksia ei tiedä varmuudella kukaan.

Euroalueen velkaongelmat eivät ole hävinneet mihinkään, ja tilanne on äärimmäisen herkkä.

Kyproksen pankit ovat EU-päättäjille äärimmäisen vaikeita. Tiedetään, että maan pankkeihin valuu harmaata ja rikollista rahaa, mutta asian todistaminen menee vaikeaksi.

Jotain pitäisi tehdä, jotta suursijoittajat ja epämääräiset liikemiehet joutuisivat kantamaan omalta osaltaan vastuuta pankkien tilanteesta. Sellaisia keinoja ei työkalupakissa kuitenkaan ole, että he joutuisivat maksumiehiksi, eikä toimilla olisi muita negatiivisia seurauksia.

Ikäviä seurauksia tulee, ja ne laukaisevat helposti kriisin, joka on yhtä suuri tai jopa suurempi kuin Kyproksen pankkikriisi.

Mitä mietitään Italiassa, Espanjassa ja Irlannissa? Ovatko talletuksemme suojassa, niin kuin EU- johtajamme ovat luvanneet?

Myös pörssienkurssien rajut heilahtelut kertovat markkinoiden hermostumisesta.

Pahinta kuitenkin on EU-johtajien luottamuspääoman hiipuminen. Edessä on vielä paljon vaikeita päätöksiä, ja niiden taakse on entistä vaikeampi saada kansalaisten tukea. Epäilyksen siemen elää.

Luottamuksen väheneminen merkitsee myös kannatuksen vähenemistä. Politiikasta kun on kyse.

Yllätys ei olisi, jos entistä kriittisemmät äänenpainot tukipaketeista ja muista euroalueen ratkaisusta saisivat jalansijaa.

Ja nationalistiset äänenpainot vahvistuvat.