Pääkirjoitukset

Luottamus poliisiin ei näytä horjuvan

Suomalaisilla on edelleen vahva luottamus poliisin toimintaan. Tuoreen poliisibarometrin luvut ovat vain vahvistuneet, vaikka poliisikin on joutunut viimeisen vuoden aikana myös kritiikin kohteeksi.

Peräti 96 prosenttia tutkimukseen vastanneista luottaa poliisiin melko tai erittäin paljon. Yhdeksän kymmenestä on sitä mieltä, että poliisi kykenee pitämään yllä järjestystä ja takaamaan turvallisuuden. Luvut ovat vakuuttavia.

Paremmaksi pistää vain palo- ja pelastusalan ammattilaisten joukko. Järjestys ei ole vuosien varrella muuttunut mihinkään.

Vuosi ei ole muuttanut kansalaisten käsityksiä, vaikka poliisin toimintaympäristössä on tapahtunut sitäkin enemmän.

Etenkin maahanmuutto ja keskustelu turvapaikanhakijoista on heijastunut poliisinkin toimintaan. Arvostelu on lisääntynyt, mutta poliisi taisi sittenkin selviytyä varsin hyvin haasteistaan.

Yksi kauneusvirhe kuitenkin on ja pysyy. Epäily poliisin sisäisestä korruptiosta ja epäeettisestä toiminnasta nousee esiin uusimmassakin tutkimuksessa.

Rikosylikomisario Jari Aarnion ympärillä pyörivä massiivinen julkisuus ja rikosepäilyt heijastuvat yhä kansalaisten mielipiteisiin. Reilut 40 prosenttia tutkimukseen vastanneesta tuhannesta kansalaisesta epäilee, että poliisin sisällä on korruptiota tai epäeettistä toimintaa.

Kilpi on tahriintunut, eikä sen puhdistaminen käy käden käänteessä.

Suomi on monella mittarilla arvioituna turvallinen maa. Rikoksia sattuu kansainvälisestikin arvioiden vähän. Luvut ovat itse asiassa vain vähentyneet viimeisten vuosien aikana.

Poliisilla on tilastojen mukaan parannettavaa rikosten selvittämisessä. Kansalaisen usko poliisin horjuu, kun kadonnut polkupyörä jää teille tietämättömille tai muut pikkurikokset jäävät selvittämättä. Kokemukset poliisista ovat usein henkilökohtaisia.

Poliisiorganisaatiota on myllytetty moneen otteeseen. Toimintaa on keskitetty ja poliisien määrää on vähennetty. Kansalaiset ovat siitä aiheellisesti huolissaan etenkin maakunnissa, jossa poliisi on vähemmän läsnä. Luottamus poliisiin ei näytä silti horjuvan muutoksienkaan keskellä.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic